RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kliniek Fivoor moet meer rekening houden met omwonenden

ZEIST - De Fivoorkliniek in Den Dolder moet meer rekening houden met de veiligheid van omwonenden. Elke verandering in de verlofregeling van een patiŔnt moet direct bij de gemeente gemeld worden. Dat is dinsdag afgesproken tijdens overleg met de gemeente Zeist waar Den Dolder onder valt.

Binnen twee weken volgt nader overleg met de klankbordgroep van bewoners, zegt een woordvoerder van de kliniek waar eerder ook Michael P. verbleef, de moordenaar van Anne Faber. Met het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft Fivoor vorige week vergelijkbare afspraken gemaakt. Fivoor moet drie maanden lang dagelijks aan Justitie en Veiligheid rapporteren over de gang van zaken.

De gemeente Zeist heeft zo'n dagelijkse rapportage niet geŽist. ''Het was wel een stevig gesprek vandaag. De kern van de afspraken is helder en duidelijk: ook de gemeente wil het eerder weten als er iets gebeurt'', zegt een woordvoerder in Zeist.

Bestuurder Erik Masthoff van de kliniek realiseert zich dat er de laatste tijd veel te doen is over patiŽnten die laat of niet terugkeren van verlof bij Fivoor. ''Dat gaat ons aan het hart. Zodra er onduidelijkheid is over zaken die in de samenleving gevoelig liggen, moeten wij er alles aan doen om duidelijkheid te geven. Als het helpt als wij opener en helderder communiceren dan doen we dat.''

PETER M.
Het gesprek kwam er omdat de burgemeester van Zeist vorige week uit de krant moest vernemen dat de patiŽnt Peter M. niet van verlof was teruggekeerd. Hij werd in 2017 opgepakt omdat hij had gedreigd het station van Dordrecht op te gaan blazen met een atoombom en iemand had aangevallen met een mes op zak.

Burgemeester Koos Janssen van Zeist was ontevreden over het gebrek aan daadkracht en de slechte communicatie bij de kliniek na de ontsnapping. Janssen heeft toen bij de minister aangedrongen op het aanstellen van een deskundige crisismanager bij de kliniek die als aanspreekpunt kan dienen.

De ontsnapping van M. zorgde voor veel commotie, ook omdat Fivoor de kliniek is waar Michael P. verbleef. Hij verkrachtte en vermoordde de Utrechtse studente Anne Faber terwijl hij in de kliniek werd behandeld. Hij zat daar vanwege de gewelddadige verkrachting van twee minderjarige meisjes.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -