Datalek SKJ blijkt nog niet gedicht

© Flickr, davide
BILTHOVEN - Het datalek bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugdzorg dat eerder vandaag bekend werd, is nog niet gedicht. Een woordvoerder van de SKJ uit Bilthoven beweerde tegen RTV Utrecht dat direct alle nodige maatregelen genomen waren. Dit blijkt niet het geval.
Namen van klagers, beklaagden en kinderen zijn nog steeds te achterhalen. Wie de naam van de ouder in Google intikt, gevolgd door de zoekterm 'SKJ', krijgt in de omschrijving van Google nog steeds de naam en de geboortedatum van zijn kinderen te zien.
De SKJ heeft dus verzuimd om Google te vragen de gegevens te verwijderen. Ook met andere combinaties van zoektermen verschijnen de gegevens nog steeds. SKJ is het kwaliteitsregister voor de jeugdzorg. Ruim vijftigduizend zorgprofessionals staan bij het register ingeschreven.
Cliënten die klachten hebben over die professionals kunnen bij SKJ een tuchtklacht indienen. Eerder vandaag werd bekend dat SKJ per ongeluk een testwebsite online had gezet.
Daarnaast waren op die testwebsite uitspraken in tuchtzaken te zien waarbij de namen van zowel de klagers als de beklaagden te zien waren. Bovendien stonden er persoonlijke gegevens in over de werkgever van de beklaagde en de woonplaats van de klager.
Ook de naam en geboortedatum van de kinderen stonden op die website. Die gegevens zijn voor een handige zoeker op Google nog steeds te achterhalen. Eerder zei Yolande de Best namens SKJ dat alle nodige maatregelen genomen waren om het datalek te dichten. Daarnaast meldde ze dat niet bekend is van hoeveel klachten de persoonlijke gegevens online gekomen zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.