RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Even doorbijten" bij fietsersfiles in Utrecht, VVD stelt vragen en wil excuses

1/2
UTRECHT - Op de kruising van de Wittevrouwensingel met de Biltstraat staan fietsers in de ochtendspits vast. De kruising is vanwege werkzaamheden drie weken dicht voor verkeer.

Fietsers die toch via de Wittevrouwensingel willen fietsen, moeten afstappen en via de stoep lopen. Dat zorgt 's ochtends voor een hoop oponthoud en veel zuchtende fietsers op het drukke kruispunt. Wie toch op de fiets blijft zitten, riskeert een boete.

Een wielrenner die langs het drukke punt loopt zegt: "Gisteren stonden ze hier prentjes uit te delen. Volgens mij heet dat dan "fietsen op het voetpad." Ik vind het een beetje flauw. Ik liep toevallig, want ik voelde de bui hangen. En om de hoek stonden ze inderdaad bonnetjes uit te delen."

"Even doorbijten", zegt projectleider Marieke Fleer. Over een paar weken kunnen de fietsers volgens Fleer weer "mooi doorfietsen." De ruimte voor fietsers wordt verbeterd. "Het hele asfalt gaat eruit, er komt nieuw asfalt in met ruime fietsstroken. Meer groen erbij."


De gemeente heeft gekozen om de hele weg in een keer af te sluiten, in plaats van bijvoorbeeld een deel van de weg wel open te houden. "Want dat duurt dan minstens twee keer zo lang", zegt de projectleider. Voor het eindresultaat is het ook beter om het asfalt in één keer te vervangen. Als eerste de ene helft en dan de andere helft wordt vervangen kunnen er oneffenheden in het wegdek ontstaan.

De lokale afdeling van de VVD vindt de gekozen oplossing niet verstandig en stelt vragen in de gemeenteraad. Ze vinden dat de chaos voorkomen had kunnen worden en willen dat er matrixborden en verkeersregelaars ingezet moeten worden om de verkeersstromen in goede banen te leiden. Daarnaast lijkt het de liberalen een goed idee als de verantwoordelijk wethouder, Lot van Hooijdonk, haar excuses aanbiedt aan omwonenden voor de ontstane drukte en overlast.


Aan de Wittevrouwensingel wordt sinds oktober vorig jaar in delen gewerkt. Het gedeelte ter hoogte van de Biltstraat is het laatste deel dat wordt opgeknapt. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind juni klaar. De gemeente adviseert fietsers die niet willen afstappen om te fietsen via de Kapelstraat of de Weerdsingel.

Fietsfile bij Wittevrouwensingel
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht