Utrechtse wijk Zuilen was ook in vroege Middeleeuwen al populaire plek om te wonen

Impressie van hoe de locatie in Zuilen eruit had kunnen zien.
Impressie van hoe de locatie in Zuilen eruit had kunnen zien. © Joeri Lefèvre
UTRECHT - Een bijzondere vondst in de Utrechtse wijk Zuilen: langs de rivier de Vecht zijn daar resten gevonden van nederzettingen uit de zevende en achtste eeuw. En dat is volgens stadsarcheoloog Herre Wynia het bewijs dat er in de vroege Middeleeuwen al mensen woonden: "Zuilen heeft er een mooi verhaal bij."
Archeologen zijn al langer in het gebied aan het speuren naar schatten in de grond omdat er een nieuw riool wordt aangelegd. Wynia: "We waren eigenlijk op zoek naar de resten van het klooster Mariëndaal dat daar gestaan heeft. Die kwamen we ook tegen: muren, beerputten, oude vondsten en dat soort dingen. Maar onder dat klooster bleek nog een veel oudere laag schuil te gaan met sporen uit de tijd dat Willibrord naar het Domplein komt: uit de vroege Middeleeuwen. Da's nog nooit gevonden op de oevers van de Vecht."
De sporen dateren uit de periode van 700 tot 800 na Christus. In die tijd bestond Utrecht nog voor het grootste gedeelte uit een Romeins fort op het Domplein. Aartsbisschop Willibrord liet in deze jaren twee nieuwe kerken bouwen binnen de muren van dat fort. Op de oever van de rivier stonden boerderijen en opslagplaatsen die horen bij een grote nederzetting. Ook waar nu Zuilen is, woonden dus al mensen.
En de mensen in Zuilen toen lieten veel sporen achter, omdat de oude Utrechters op deze plek vroeger hun afval in de rivier gooiden. Wynia: "We vinden veel slachtafval van de beesten die ze hebben gegeten, veel aardewerk, glaswerk, beschoeiïng, misschien wel een dam in de rivier: het is een rijke vindplaats."
Onderzoek in 2019 naar archeologische resten in Zuilen
Onderzoek in 2019 naar archeologische resten in Zuilen © Erfgoed gemeente Utrecht
De archeologische resten van de oude bewoners van Zuilen worden nu weggehaald zodat het riool voor de hedendaagse bewoners zo snel mogelijk kan worden aangelegd. Als het aan Wynia ligt, komen de vondsten wel weer terug naar de wijk in de vorm van bijvoorbeeld een expositie: "De wijk Zuilen heeft er een mooi verhaal bij, archeologisch gezien."
Stadsarcheoloog Herry Wynia: "Zuilen heeft er een mooi verhaal bij"
Luchtfoto van Zuilen met daar bovenop de plattegrond van klooster Mariëndaal
Luchtfoto van Zuilen met daar bovenop de plattegrond van klooster Mariëndaal © Erfgoed gemeente Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.