RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Spakenburg in de ban van haring en botters

1/2
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het is Nationale Haringdag en dat wordt groots gevierd in Spakenburg, het zelfbenoemde 'epicentrum van haringminnend Nederland'.

Liefhebbers kunnen zich vandaag tegoed doen aan de Hollandse Nieuwe en er is een zeilrace met historische botters. RTV Utrecht doet ook mee met een bemanning van luisteraars en kijkers. Het is de tweede editie van de Nationale Haring Race.

"De eerste botter brengt het tonnetje haring binnen dat later geveild zal worden", zegt Ruud van Diermen van de Spakenburgse Vishandel Vereniging. Daarna start de haringparty in het centrum van Spakenburg".

Het is volgens hem een moeizaam jaar geweest voor de haringvissers. "Het vangen ging lastiger dan vorig jaar. Het volume valt dan ook tegen. Dat heeft te maken met slecht weer in Denemarken, Noorwegen en Schotland. Wel is het zo dat we genoeg haring hebben om Nederlandse markt te bevoorraden. En de kwaliteit is minstens zo goed als vorig jaar."

Interview met Ruud van Diermen over de nieuwe haringOp de Scheveningse visafslag is het eerste vaatje haring gisteren geveild voor 95.500 euro. Een groothandel kocht het vaatje. De veiling betekent traditiegetrouw de aftrap van het nieuwe haringseizoen. Tijdens de veiling wordt de vis ook gekeurd om de kwaliteit van dit jaar te beoordelen.

De opbrengst van het vaatje vis gaat ieder jaar naar een goed doel. Dat is dit jaar de Stichting Mag Ik Dan Bij Jou. Cabaretičre Claudia de Breij uit Utrecht is beschermvrouwe van de stichting en nam de cheque in ontvangst. Met het geld worden gezinnen van kinderen die kanker hebben ondersteund, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat ouders bij hun kind in het ziekenhuis kunnen zijn.

Vorig jaar bracht het eerste vaatje Hollandse Nieuwe 78.000 euro op. De opbrengst ging toen naar Hulphond Nederland, een stichting die honden opleidt en plaatst bij mensen met een fysieke of geestelijke beperking. Het jaar ervoor werd 65.000 euro neergeteld voor het eerste vaatje. Toen ging het geld naar de stichting Make-A-Wish.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht