Buurtbewoners Overvecht: offer ons pleintje niet op voor woningen

Artist impression van de bouwplannen van Mix Utrecht.
Artist impression van de bouwplannen van Mix Utrecht. © Mix-Utrecht.nl
UTRECHT - Bewoners van de Utrechtse wijk Overvecht verzetten zich tegen bouwplannen van Mitros, de gemeente en een projectontwikkelaar. Die willen in het gebied rond de Camera Obscuradreef 80 oude woningen slopen en er 140 woningen voor terugbouwen. Alleen moet er daarvoor worden gebouwd op een pleintje waar veel bewoners erg aan gehecht zijn. En dat zien ze dus liever niet gebeuren.
De onvrede van de buurtbewoners richt zich op een deal tussen woningcorporatie Mitros, vastgoedontwikkelaar BPD Ontwikkeling en de gemeente. Zij willen het gebied rond de Taagdreef, de Vader Rijndreef en de Camera Obscuradreef aanpakken. Zo'n 80 woningen moeten tegen de vlakte. Daarvoor komen er 140 middenhuur- en koopwoningen terug in dit gebied en worden er 80 sociale huurwoningen gebouwd in Oudenoord en de Merwedekanaalzone.
Om in het gebied in Overvecht alle nieuwbouwwoningen kwijt te kunnen, moeten er echter huizen komen op een pleintje bij de Camera Obscuradreef. Daar zit ook een speeltuintje met een pierebadje dat populair is als het mooi weer is. Als het aan buurtbewoner Chami Abdallah ligt, blijft die voor de buurt behouden: "Ze willen bouwen op ons plein, waar de kinderen spelen, maar daar zijn wij het niet mee eens."

TOEKOMST PLEIN

Chami Abdallah woont al 42 jaar in de wijk en is daar als buurtvader een bekend gezicht. Hij zegt gezien te hebben hoe belangrijk de speeltuin is voor de leefbaarheid: "Wij hebben recht op een speeltuintje. Nu komen er nieuwe gezinnen en die zitten er ook de hele dag te spelen. Je kan die kinderen niet ergens anders mee naartoe nemen."
Maar volgens woordvoerster Marion van der Voort van Mitros is de bedoeling juist dat het pleintje veel groener wordt: "Het is nu een asfaltvlakte met daarop een sportterreintje en een speelveldje. Dat komt zeker terug. Maar hoe, dat gaan we nog met bewoners bepalen. Wij willen een veel groener terrein terug, mét ruimte voor spelende kinderen."
Sommige buurtbewoners hebben weinig vertrouwen meer in de beloftes van Mitros. In 2012 blies de woningcorporatie een nieuwbouwproject op de Camera Obscuradreef af omdat het de financiën niet rond kreeg. Dat zorgt nog steeds voor wantrouwen bij Abdallah: "We zijn eerder al op het verkeerde spoor gezet."
ANTI-KRAAK
Inmiddels worden de flats die op de nominatie staan om gesloopt te worden voornamelijk bewoond door mensen die daar anti-kraak zitten. Mitros heeft er nog maar vijf huurders wonen. Het pleintje wordt overigens ook door andere buurtbewoners gebruikt.

RAADSVRAGEN

De klachten van de buurtbewoners zijn opgepikt door de lokale gemeenteraadsfracties van D66, CDA en ChristenUnie. Zij hebben raadsvragen gesteld. De partijen willen weten of de bouwplannen nog kunnen worden aangepast. Ook verwonderen ze zich erover dat op de website van het project niet duidelijk staat aangegeven waar bewoners met klachten terechtkunnen.

'MELD JE AAN!'

Die laatste vraag kan Mitros-woordvoerster Van der Voort beantwoorden. Zij roept betrokken bewoners op om zich te melden: "Stel dat er omwonenden zijn die denken: 'Ik wil daarover meedenken', dan kunnen ze zich opgeven voor zogenoemde 'Mix-sessies'. Da's een groep bewoners die drie keer bij elkaar komt om, samen met een stedenbouwkundige, de plannen verder uit te werken. Opgeven kan via info@mix-utrecht.nl."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.