RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Natuurlijk Zoëy: Bijzondere orchidee groeit nergens in Europa, maar wel langs de Lek

1/3
LEXMOND - Eddy is op pad met plantenkenner Dick Kerkhof. Langs de Lek bij Lexmond bloeien bijzondere plantensoorten met leuke namen waaronder bremraap, voorjaarsganzerik, smal fakkelgras en de zeldzame glansschroeforchis. Dick's liefde voor planten begon met de klassieker 'Wilde Planten'. "In eerste instantie was ik genteresseerd in vogels maar toen ik een jaar of 15 was en dat boek las, raakte ik helemaal in de ban van plantjes."

GLANSSCHROEFORCHIS
In het gebied waar Eddy en Dick lopen werd een aantal jaar geleden een unieke ontdekking gedaan: de vondst van een aantal bloeiende glansschroeforchissen. Het is de enige plek in Europa waar deze plant groeit. Hoe deze Amerikaanse orchidee soort hier gekomen is, blijft een mysterie. Volgens Dick is het aannemelijk dat het zaad, dat heel licht is, overzee hier naartoe is gewaaid.

 de zeldzame glansschroeforchis de zeldzame glansschroeforchis | Foto: Dick Kerkhof

KONIJNEN
De Luistenbuul, het droge stroomgrasland langs de Lek, zit vol met konijnenholen. Volgens Dick is dat juist gunstig voor het behoud van zo'n specifiek droog en kalkrijk gebied. "De Lek is al 25 jaar niet meer overstroomd en daarmee is er al heel lang geen kalkrijk zand afgezet. Konijnen halen met hun gegraaf het oude kalkrijke zand weer naar boven. En dat is weer goed voor deze specifieke plantjes die hier groeien."

STELEN
Een van de bijzonderste plantjes in de Luistenbuul is de rode bremraap. Deze plant parasiteert op andere planten. Hij heeft geen bladgroen en dus geen chlorofyl. "Ze moeten dus alles wat ze nodig hebben aftappen van een andere plant, gewoon stelen dus", vertelt Dick. De rode bremraap die ze er vinden is bovendien een van de zeldzaamste soorten bremraap. In heel Nederland zijn er maar zes plekken waar dit plantje te vinden is, waaronder hier dus.

Op de valreep spot Eddy nog een paar blauwborsten. "Dit blijft toch wel n van de mooiste rietvogeltjes van Nederland" aldus Eddy.

Kijk hier naar de hele uitzending van Natuurlijk Zoy over bremraap en andere bijzondere plantjes in de uiterwaarden van de Lek.

Natuurlijk Zoy: Bremraap en glansschroeforchissen langs de Lek.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -