Kamervragen over datalek bij Bilthovense jeugdzorginstelling SKJ

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
BILTHOVEN - Het datalek bij jeugdzorginstelling Stichting Kwaliteitsregister Jeugdzorg (SKJ) heeft geleid tot Kamervragen. D66-kamerlid Rens Raemakers wil dat minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport reageert op het nieuws dat de Bilthovense stichting per ongeluk privégegevens van ouders en kinderen online zette.
RTV Utrecht onthulde gisteren de fout van SKJ. Oorzaak van het datalek was een testwebsite die per ongeluk online stond. Daarop stonden dossiers die niet geanonimiseerd waren. Zo waren de naam van een ouder, zijn kinderen en zijn woonplaats te zien. Ook van een professional waren naam en werkgever niet weggehaald.
SKJ beheert een beroepsregister voor mensen die in de jeugdzorg werken. Cliënten kunnen bij de stichting een klacht indienen tegen iemand die in dat register staat. Dat kan leiden tot een tuchtzaak. De beslissing in die zaak wordt geanonimiseerd op de website van SKJ geplaatst. De nieuwe site moest een verzamelplaats worden voor al die, geanonimiseerde, uitspraken.
Volgens SKJ gaat het waarschijnlijk om zes beslissingen die door enkele personen zijn ingezien. De organisatie gaf gisteren toe fout te zitten en heeft de website uit de lucht gehaald. Gistermiddag waren de gegevens nog wel via Google te achterhalen. Google is gevraagd om de webpagina's niet meer in de zoekresultaten op te nemen maar dat kan volgens SKJ 'enkele dagen tot enkele weken' in beslag nemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.