6 jaar cel geëist tegen verdachte dodelijk ongeluk Nieuwegein: "Ik voel me een kindermoordenaar!"

© Michiel van Beers
NIEUWEGEIN/HOUTEN - Voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk heeft het Openbaar Ministerie zes jaar gevangenisstraf en vijf jaar rijontzegging geëist tegen een 56-jarige man uit Nieuwegein. Hij botste in maart op een kruising in Nieuwegein met hoge snelheid op de auto van een gezin uit Houten. Een jongen van 8 kwam om het leven. Zijn 11-jarige broertje en ouders raakten zwaargewond.
Tijdens de zitting van vanmiddag liepen de emoties hoog op. Vanaf de publieke tribune werd "moordenaar" naar de verdachte geroepen. Familieleden en bekenden van de slachtoffers waren naar de rechtbank gekomen om de zaak bij te wonen. De verdachte zelf toonde zich schuldbewust en zei zich te schamen. "Ik voel me ook een kindermoordenaar. Een monster", zei hij onder meer.

ALCOHOL EN ANTIDEPRESSIVA

Het Openbaar Ministerie verwijt de 56-jarige bestuurder uit Nieuwegein roekeloos rijgedrag. Op 10 maart zou hij met alcohol en antidepressiva op achter het stuur zijn gestapt. Volgens het OM reed hij 115 tot 130 kilometer per uur, terwijl op de weg maximaal 70 is toegestaan. Op de kruising van de 's Gravenhoutseweg en de Graaf Florisweg zou hij een rood licht hebben genegeerd en ramde hij de auto van het gezin uit Houten.
De verdachte vertelde de rechter vanmiddag dat hij onder grote spanning stond door problemen op het werk. Hij stapte die dag in zijn auto "om te ontspannen", maar hij nam ook een fles wodka mee "om de scherpe randjes van de stress af te halen". Tijdens het rijden, nam hij steeds een slok, totdat de fles leeg raakte.
Vol spijt vertelde de man aan de rechter dat hij zich realiseerde dat hij aangeschoten raakte. Hij reed door omdat hij bijna thuis was en dacht dat hij het wel zonder brokken zou weten te halen. Kort voor het ongeluk reed hij bijna plankgas, blijkt uit de data van zijn auto. Hij had het zelf niet in de gaten. "Ik moet ver weg zijn geweest."
Door het ongeluk raakten de twee kinderen van het gezin uit Houten ernstig gewond. De jongste bezweek een dag later aan zijn verwondingen. De oudste lag lang in coma. Hij heeft het ongeluk overleefd maar liep ernstig hersenletsel op en is nog altijd aan het revalideren.
Kort na het ongeluk loog de verdachte tegen de politie over wat er aan het ongeluk voorafging. Hij beweerde dat hij maar een beetje teveel had gedronken op een feestje. Vandaag erkende de verdachte dat hij niet de waarheid sprak. Hij schaamde zich voor zijn daad en vond het daardoor moeilijk om eerlijk te zijn.
De ouders uit het gezin maakten vanmiddag gebruik van hun spreekrecht. De moeder vertelde onder meer aangrijpend over de dag van het ongeluk en hoe ze haar jongetjes achterin de auto zag liggen. Ook beschreef ze het overlijden van haar jongste in het ziekenhuis. De zaal luisterde volgens verslaggever Riks Ozinga snikkend en met ingehouden adem naar het verhaal.
De vader vertelde over de grote vriendschap tussen zijn zoons. "Dat is afgepakt door jou", zei hij in de richting van de verdachte die het allemaal met gebogen hoofd aanhoorde.
De rechter doet op 26 juni uitspraak.
De schuldbewuste verdachte noemde zichzelf in de rechtbank een kindermoordenaar
Verslaggever Riks Ozinga vertelt in UVandaag over de rechtszaak tegen de man die een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Nieuwegein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.