Nieuwe Zandpad kleiner dan gepland, met minder regels

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - Het Nieuwe Zandpad krijgt minder werkruimten voor sekswerkers dan aanvankelijk gepland. Ook komen er minder regels en wordt er meer samengewerkt met alle betrokkenen om het raamprostitutiegebied in de Utrechtse wijk Overvecht schoon, veilig en transparant te houden.
Waar in het bestemmingsplan sprake is van een maximum van 162 ramen, zal in eerste instantie met slechts 96 werkruimten worden gestart. Mocht uit de evaluatie blijken dat de veiligheid in de omgeving en van de sekswerkers goed geregeld is, zou dit later uitgebreid kunnen worden naar 128 plekken.
De nieuwe aanpak is het resultaat van een onderzoek om de veiligheid te waarborgen, maar ook de haalbaarheid. Met 96 werkruimten zou de gemeente alle voorbereidingskosten moeten terugverdienen. Als de planning verder gehaald wordt zou het Nieuwe Zandpad in het tweede kwartaal van 2021 open kunnen gaan. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met vertraging door de te verwachten bezwaarprocedures, in de buurt is fel protest tegen de heropening van de prostitutiezone.

REGELS

Voor sekswerkers zijn er soms te veel regels, aldus het rapport. Daardoor verdwijnen de vrouwen in het illegale circuit. Besloten is om exploitanten tegemoet te komen, maar volgens de gemeente gebeurt dit alleen op gebieden die geen negatieve gevolgen hebben voor de omgeving.
Volgens de nieuwe aanpak moet het bijvoorbeeld mogelijk worden om klanten via internet te werven. Dit zou voor maximaal 20 procent van de ruimten per exploitant mogen gelden, zo lang het zo schoon en veilig mogelijk gaat.
Een expert die wordt aangehaald in het rapport zegt hierover: "Regels geven vaak schijnveiligheid. Kijk meer naar de achterkant, naar toezicht en handhaving, in plaats van zeer streng aan de voorkant. Duidelijke regels hebben wel een functie maar het mag er niet bij blijven. Zorg dat je als gemeente aanwezig bent, let op signalen, werk samen met de politie."
Een aantal essentiële regels blijft heilig: de leeftijdsgrens van 21 jaar, een verplichte Bibob-procedure en de regel dat er meerdere exploitanten moeten zijn. Het tegengaan van mensenhandel is nog steeds een prioriteit.

REACTIE CDA

Volgens CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren geeft het college met de nieuwe aanpak toe dat de plannen tot nu toe niet gewerkt hebben. "We zien dat het college wanhopige pogingen doet om toch nog geïnteresseerde partijen te vinden, bijvoorbeeld door kortingen te geven of de regels te verruimen. Daar heb ik zorgen bij, want we proberen hier mensenhandel tegen te gaan."
Wat het CDA betreft trekt de gemeente de stekker uit het hele project. Volgens Van Waveren is er geen plaats voor raamprostitutie in de stad. "Het wordt tijd om nu gewoon te zeggen: dit is te ingewikkeld, dit gaat niet lukken, we stoppen ermee."

HISTORIE

De vorige prostitutiezone aan het Zandpad werd in 2013 gesloten door toenmalig burgemeester Aleid Wolfsen, omdat er mensenhandel zou plaatsvinden en de openbare orde werd verstoord. Het was aanvankelijk de bedoeling dat al in 2017 een alternatieve prostitutiezone klaar zou zijn, maar onder meer door gedoe met beoogde exploitanten is dat nog altijd niet het geval.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.