SP betaalt cartoonist Oppenheimer schadevergoeding

Cartoonist Ruben Oppenheimer.
Cartoonist Ruben Oppenheimer. © ANP
AMERSFOORT - De Socialistische Partij in Amersfoort zal Ruben Oppenheimer een schadevergoeding van 8500 euro betalen voor het gebruik van een cartoon van hem in de omstreden campagnevideo over de fictieve personage Hans Brusselmans. De advocate van Oppenheimer en de SP kwamen daarover tot een akkoord nadat de rechter in Utrecht ze bij elkaar om de tafel had gezet.
Oppenheimer had een kort geding aangespannen omdat hij denkt dat de geloofwaardigheid van zijn werk is aangetast. "Hij wil nooit met politieke partijen geassocieerd worden. Iets ergers kun je een politiek cartoonist bijna niet aandoen, het tast zijn politieke en creatieve onafhankelijkheid aan", zei zijn advocate.
De cartoonist voelt zich ook gefrustreerd over de rectificatie van de SP, die pas gisteren, de dag voor de zitting, werd gepubliceerd op de site van de SP. "De SP heeft vijf weken lang de ongewenste associatie tussen Oppenheimer en de SP laten voortduren", zo verwees de advocate naar de eerste publicatie van de video.

PARODIE

In de video wordt ' Brusselmans' neergezet als parodie op eurocommissaris Frans Timmermans. De gewraakte afbeelding betreft een trekpop die Oppenheimer ooit tekende van Ivo Opstelten, waarop in de video het gezicht van Mark Rutte is geplakt.
"De boodschap: Rutte spoelt lachend de mening van het volk door de wc. Aan zo'n boodschap wil Oppenheimer absoluut niet worden gekoppeld", stelde zijn advocate.

LINKSE RAT

De cartoonist zegt via social media negatieve reacties te hebben gehad. 'Zie je nou wel, je bent een linkse rat', was een van de berichten. 'Die linkse idioot moet terug kruipen onder de steen waar hij vandaag komt', schreef een ander. En Oppenheimer wil niet van linkse dan wel rechtse sympathieën worden beschuldigd.
Hoewel de video volgens de SP geen inbreuk maakte op de rechten van Oppenheimer, ging de partij toch akkoord met een schikking. "De SP heeft nooit de bedoeling gehad om Oppenheimer te beschadigen of mikpunt te laten zijn van politieke tegenstanders van de SP", zei de advocaat van de partij.
Het verkiezingsfilmpje heeft de Socialistische Partij overigens niet geholpen. De partij kreeg een flink verlies te verwerken bij de Europese verkiezingen. De PvdA, de partij van de bespotte Frans Timmermans, kwam als grote winnaar uit de bus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.