Snelwegkunstwerk Vinkeveen gered van de sloophamer

© Gemeente De Ronde Venen
VINKEVEEN - Het kunstwerk 'De Twee Stieren' op een elektriciteitshuisje langs de A2 bij Vinkeveen is gered. De zestig jaar oude muurschildering dreigde verloren te gaan omdat het verouderde elektriciteitsstation wordt gesloopt.
Bij de redding is onder meer Erfgoedvereniging Heemschut betrokken. De organisatie maakt zich hard voor kunstwerken die na de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt. "Wij merken dat de kunst uit deze periode verloren dreigt te gaan, bijvoorbeeld bij de sloop van dit elektriciteitsstation", vertelt Christian Pfeiffer. "Dit kunstwerk hebben wij specifiek gekozen omdat het op deze locatie in het oog springt."

WAARDE

Volgens beleidsmedewerker cultuurhistorie van de gemeente De Ronde Venen Gertjan de Boer is het een uniek kunstwerk en van grote culturele waarde. "Ten eerste zit de link erin met ons landschap, een stier in een weiland. Ten tweede is de grootte bijzonder, 10 bij 3 meter. Dat is zie je weinig in agrarisch gebied en het derde is dat er van de kunstenaar, Adriaan van der Weijden (1910-1971), nog maar weinig werk over is.
Het stierenkunstwerk kan behouden blijven

SOKKEL

De muurschildering werd in 1959 gemaakt en binnenkort uitgesneden en op een sokkel geplaatst. Het elektriciteitshuisje gaat daarna alsnog tegen de vlakte. Stedin die het huisje beheert regelt de verplaatsing. In de ruil daarvoor doet de gemeente niet moeilijk over hoe het nieuwe elektriciteitsstation eruit gaat zien.
Het is de bedoeling dat het kunstwerk vanaf volgend jaar op ongeveer dezelfde locatie te zien is.
Radioreportage over behoud van het snelwegkunstwerk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.