Overvechters ontstemd over Nieuwe Zandpad: "Hoe kun je zoiets hier neerzetten?"

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - Inwoners van de Utrechtse wijk Overvecht maken zich zorgen over de nieuwe plannen voor het Zandpad. De bewoners vrezen een onveilig Overvecht, ook nu de gemeente heeft aangegeven minder werkruimten op het Nieuwe Zandpad te realiseren.
Het Nieuwe Zandpad is een prostitutiegebied in ontwikkeling. Het college heeft een voorstel voor het Nieuwe Zandpad naar de gemeenteraad gestuurd. Daar staat onder meer in dat er in eerste instantie met 96 werkruimten wordt gestart, er minder regels komen en er meer wordt samengewerkt met alle betrokkenen om het raamprostitutiegebied schoon, veilig en transparant te houden. De nieuwe aanpak is het resultaat van een onderzoek.
Voor sekswerkers zijn er soms te veel regels, aldus het rapport. Daardoor verdwijnen de vrouwen in het illegale circuit. Daarom komt de gemeente exploitanten tegemoet, maar volgens de gemeente gebeurt dit alleen op gebieden die geen negatieve gevolgen hebben voor de omgeving.

"WIJ WORDEN NIET GEHOORD"

Els Wegdam van Wijkraad Overvecht pleit er nog steeds voor om het hele plan van tafel te vegen. Wegdam heeft gisteren de stukken doorgelezen en mist vooral maatregelen voor haar wijk. "Het is fijn voor de dames die daar straks aan het werk gaan dat er veiligheidsmaatregelen zijn. De procedure wordt versoepeld, dat is dan weer fijn voor de mensen die het gaan beheren en exploiteren. Er komen minder ramen, maar dat zegt allemaal niets over de omgeving."
Wegdam heeft weinig vertrouwen in het extra toezicht door politieagenten. "In het verleden had je hier ook agenten rondlopen, blijkbaar was dat niet genoeg. Hoe denkt de gemeente dat nu goed te doen, terwijl er een tekort is aan politiekrachten?"
Volgens Wegdam is de locatie ongeschikt voor een prostitutiezone. Overvecht is de armste wijk van Utrecht met het hoogste percentage ondermijnende criminaliteit. "Een prostitutiezone werkt dat juist in de hand. Hoe kun je als gemeente zoiets hier neerzetten als je weet hoe het met de wijk gaat. Dit gaat mijn verstand te boven. De gemeente wil ook een coffeeshop op het bedrijventerrein bij de Franciscusdreef plaatsen. Alles bij elkaar wordt het er mijns inziens juist slechter op. Onze argumenten worden niet gehoord."

LOCATIE STAAT VAST

De gemeente zegt in een reactie de bezwaren van de omwonenden te kennen en begrijpen. De gemeente wil omwonenden betrekken in een beheergroep waarin bewoners samen met de gemeente, exploitanten en de andere partners de omgeving bewaken en problemen signaleren die vervolgens door deelnemende organisaties worden opgelost.
Wel benadrukt de gemeente dat er niet gekeken wordt naar andere locaties. "De locatie van het Nieuwe Zandpad is in 2014 door de gemeenteraad vastgesteld, het bestemmingsplan is inmiddels onherroepelijk. De gemeente gaat niet op zoek naar mogelijke andere locaties, ook niet nu het aantal werkruimten kleiner wordt.", aldus een woordvoerder van de gemeente.
De vorige prostitutiezone aan het Zandpad werd in 2013 gesloten door toenmalig burgemeester Aleid Wolfsen, omdat er mensenhandel zou plaatsvinden en de openbare orde werd verstoord. Het was aanvankelijk de bedoeling dat al in 2017 een alternatieve prostitutiezone klaar zou zijn, maar onder meer door gedoe met beoogde exploitanten is dat nog altijd niet het geval.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.