Ontzorgd Wonen te laat met salarissen, directeur belooft beterschap

Archiefbeeld van een verzorgingshuis.
Archiefbeeld van een verzorgingshuis. © ANP
NIEUWEGEIN/PROVINCIE UTRECHT - Ontzorgd Wonen in Nieuwegein heeft afgelopen maand salarissen van medewerkers te laat betaald. De woonzorgorganisatie nam vorig jaar het noodlijdende ECR over en beheert nu negentien zorglocaties in onder meer Utrecht, Amersfoort en Huis ter Heide. Volgens de directie was de late betaling eenmalig en is de financiële basis onder het bedrijf "gezond".
Vorig jaar heeft Ontzorgd Wonen Groep met de overname het aantal locaties verdubbeld. In de provincie Utrecht gaat het om De Keizershof in Utrecht, De Boldershof in Amersfoort en De Horst in Huis ter Heide. "ECR stond er buitengewoon slecht voor", zegt directeur Corné Mulders tegen RTV Utrecht. "We moeten dus de helft van ons bedrijf gezond zien te krijgen en dat werd in mei even spannend."
We hebben de boedel overgenomen van een bedrijf dat op een haar na failliet was.
Corné Mulders, directeur Ontzorgd Wonen
Inmiddels heeft Ontzorgd Wonen een overeenkomst met twee investeerders rondgekregen, waardoor de directie de achterstallige salarissen enkele dagen later alsnog kon overmaken. Mulders gaat ervan uit dat het bij een incident blijft. In een intern schrijven heeft de ondernemingsraad aan de medewerkers laten weten daar ook vertrouwen in te hebben.

WACHTEN OP LOON

Werknemers die inmiddels het bedrijf hebben verlaten meldden zich deze week bij RTV Utrecht met het verhaal dat het al langer rommelt bij de woonzorglocaties voor ouderen die door Ontzorgd Wonen worden geëxploiteerd. Zo zouden zzp'ers soms maanden niet worden uitbetaald en moeten werknemers weken wachten op hun loon. Verder worden medewerkers soms minder uren ingeroosterd dan volgens hun contract zou moeten, waardoor ze de 'onderuren' later in korte tijd moeten inhalen. Ook worden noodzakelijke reparaties aan de gebouwen niet of te laat uitgevoerd.
De kwaliteit van de zorg is minimaal, zeggen de voormalige werknemers tegen RTV Utrecht. Zo zouden indicatiestellingen zijn aangepast om zwaardere, en daardoor duurdere gevallen toch toe te kunnen laten, terwijl daar niet genoeg gekwalificeerde medewerkers voor zijn. Ouderen in de tehuizen betalen volgens de melders wel fors voor de zorg.
MONDJESMAAT GEÏNVESTEERD
Directeur Mulders herkent zich niet in dat beeld, maar erkent wel dat er op een aantal locaties nog veel moet veranderen. "We hebben de boedel overgenomen van een bedrijf dat op een haar na failliet was, om de cliënten en de medewerkers een toekomst te bieden. De laatste jaren was er maar mondjesmaat geïnvesteerd. We zijn bezig alle locaties gezond te maken en daarbij kijken we naar zaken als de cultuur, de processen, de gebouwen en de financiën."
De zorg is een kapitaalintensieve sector.
Corné Mulders, directeur Ontzorgd Wonen
Woonzorgorganisatie ECR stond een jaar geleden op omvallen en werd ternauwernood gered met een overname door zorgaanbieder Blueprint Group. Negen voormalige ECR-locaties met ongeveer 550 medewerkers werden geïntegreerd in het nieuwe moederbedrijf. Volgens Mulders moet de naam ECR gaandeweg in onbruik raken en werken alle locaties sinds enkele maanden onder de naam Ontzorgd Wonen.

LIMBURG

Blueprint Group nam vorig jaar ook noodlijdende locaties in Limburg over. Medewerkers van zorginstelling Huize De Berg in Heerlen voeren actie, omdat hun arbeidsovereenkomst is opgezegd en de directie alsnog faillissement heeft aangevraagd. Ze zorgen nog wel voor 45 bejaarde nonnen, maar het personeel heeft de afgelopen maand nog geen loon of vakantiegeld gekregen.
Het naderende bankroet van de Limburgse zorginstelling heeft inmiddels geleid tot vragen in de Tweede Kamer. SP en PvdA willen van de minister weten hoe het kan dat het bedrijf een jaar na de overname opnieuw ten onder dreigt te gaan. Ook vragen ze hoe het kan dat de medewerkers inmiddels niet meer onder de zorg-cao vallen, maar onder de goedkopere overeenkomst voor horecapersoneel. SP-Kamerlid Maarten Hijink noemt de ontwikkelingen tegenover RTV Utrecht "echt desastreus voor de kwaliteit van zorg in ons land".

KAPITAALINTENSIEF

Directeur Mulders vindt dat de financiële basis onder Ontzorgd Wonen in Nieuwegein gezond is. "De zorg is een kapitaalintensieve sector en gelukkig hebben we twee financiële partners gevonden." Dat er nog tijdens de laatste onderhandelingen een probleem met de salarissen ontstond noemt hij "ongelukkig".
Vorige week maandag werd bekend dat de beursgenoteerde investeringmaatschappij Value8 vier miljoen euro overheeft voor Ontzorgd Wonen. Ook vastgoedinvesteerder SVE Group heeft een niet nader genoemde bijdrage toegezegd. Volgens een persbericht van Value8 kan Ontzorgd Wonen nu uitgroeien naar dertig tot veertig locaties.
Vakbond FNV zegt de situatie bij Ontzorgd Wonen in de gaten te houden en vindt dat medewerkers met klachten zich bij de bond moeten melden. "Anders kunnen wij ook weinig", zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.