Leerbroek krijgt nieuw dorpshuis ondanks tegenvaller van 1,7 miljoen euro

© pr
LEERBROEK - De bouw van het nieuwe dorpshuis in Leerbroek gaat door. De nieuwbouw van De Schakel was onzeker. Onlangs bleek namelijk dat de bouwkosten plotseling ruim 1,7 miljoen euro duurder uitpakken, maar de gemeenteraad heeft vrijwel unaniem besloten de portemonnee te trekken. Alleen GroenLinks en Fractie Lokaal Alert stemden tegen het beschikbaar stellen van aanvullend krediet voor de nieuwbouw van het dorpshuis.
Het huidige dorpshuis in Leerbroek is gedateerd en toe aan vervanging. Volgens de oorspronkelijke plannen - waar de gemeente Zederik eerder al mee instemde - komt er nu een modern, duurzaam dorpshuis met onder meer een ontmoetingsruimte en een gymzaal. Ernaast wordt een kerkelijk centrum gebouwd, dat wordt betaald door de kerkelijke gemeenschap.
Vooral het belang van een ontmoetingsruimte voor kleinere kernen binnen de gemeente Vijfheerenlanden, vinden veel partijen belangrijk. Ook wijst ondermeer D66 op het voordeel van de gymzaal die in het dorpshuis komt. Raadslid Jaap Breur zegt: "Wij staan voor de kwaliteit van onderwijs. Door akkoord te gaan met dit voorstel hoeven de leerlingen van de Eben-Haëzerschool niet meer vervoerd te worden naar een gymzaal verderop, wat onderwijstijd oplevert."
De politici zaten stuk voor stuk in hun maag met de financiële tegenvaller, die een verdubbeling van het begrote bedrag inhoudt. Vooral GroenLinks is kritisch. Fractievoorzitter Erik van Doorn voelt zich met de rug tegen de muur gezet. "Natuurlijk willen wij ook dat er een goed dorpshuis komt en dat we recht doen aan eerder genomen besluiten, maar ik had liever de tijd gehad een logische oplossing te bedenken. Nu is het pand al leeggehaald en kunnen we eigenlijk niet meer terug."
Raadslid Jan van Beuzekom van de ChristenUnie sluit zich daar grotendeels bij aan. "Maar zoeken naar een alternatief zou veel tijd en geld kosten en dat kunnen we de inwoners van Leerbroek niet aandoen", zegt hij. De ChristenUnie stemt daarom voor. Wel hoopt Van Beuzekom dat de bevolking 'het coulante college en de coulante raad dankbaar is en veel plezier zal hebben van het dorpshuis'.
Meerdere partijen drukken de verantwoordelijk wethouder Christa Hendriksen (D66) ondanks hun instemming op het hart erop toe te zien dat het budget niet nóg verder wordt overschreden. De wethouder belooft dat dat niet zal gebeuren. In een reactie zegt zij: "We hebben een hele realistische kostenberekening gemaakt en hier gaat het mee lukken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.