Inwoners Vijfheerenlanden krijgen indien gewenst koopzondag

© RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - Winkels mogen binnenkort in een deel van de gemeente Vijfheerenlanden officieel open op zondag. Onlangs konden inwoners in de verschillende plaatsen in de gemeente via een enquête laten weten of ze voor of tegen een koopzondag waren.
De gemeenteraad heeft besloten de uitslag per kern te volgen. Dat betekent dat winkels in Everdingen, Hagestein, Hoef en Haag, Leerdam, Lexmond, Oosterwijk, Vianen en Zijderveld voortaan open mogen. In Ameide, Hei- en Boeicop, Leerbroek, Meerkerk, Nieuwland, Schoonrewoerd en Tienhoven aan de Lek blijven ze gesloten.
Alleen de SGP en de ChristenUnie stemden tegen het voorstel om de winkeltijdenverordening aan te passen naar aanleiding van de inwonersenquête. Volgens de SGP is er sprake van ongelijkheid, omdat ondernemers in de ene plaats hun winkel voortaan wél mogen openen op zondag en in de andere plaats niet. Bovendien hekelt de SGP het 'verkwanselen van Gods woord door de zondag niet aan te nemen als rustdag'. "Ga eens naar een kerk, u zult er verrijkt van terugkomen", adviseert fractievoorzitter Evert Geluk zijn collega-raadsleden.
Ook de ChristenUnie vindt dat 'men van een rustdag dient te genieten'. Fractievoorzitter Dico Baars vertelt: "In het christelijke ondernemersgezin waar ik opgroeide, leerde ik meerdere principes: je moet je handen uit de mouwen steken, maar ook zes dagen werken, zodat je op de zevende dag kunt uitrusten. Dat laatste staat onder druk. We nemen de uitslag van de enquête zeer serieus, maar er zijn ook duizenden inwoners die 'nee' hebben gezegd. Die minderheid willen wij vertegenwoordigen."
Andere partijen zijn blij dat inwoners zich hebben kunnen uitspreken. Zo zegt Joop van Montfoort, fractievoorzitter van de PvdA: "De gemeenschap kan zelf het beste bepalen of winkels op zondag open mogen. Dat is niet alleen aan de ondernemers en de politiek. Als de gemeenschap geen behoefte heeft aan een koopzondag, zal een ondernemer dat vanzelf merken en zijn winkel weer sluiten." Wel voegt hij eraan toe dat werknemers niet verplicht mogen worden op zondag te werken.
Net als de SGP maken ook GroenLinks en D66 zich zorgen over de rechtsongelijkheid die ontstaat bij ondernemers. Klaas de Zwaan, fractievoorzitter van D66 zegt: "Er zijn ondernemers in kernen die wel open willen, maar dat niet mogen, omdat de inwoners dat niet willen." Toch is deze uitkomst 'misschien het hoogst haalbare in deze verdeelde gemeente', aldus Evert van Doorn van GroenLinks. Of zoals VHL Lokaal-fractievoorzitter Wim van Dijk zegt: "Beter een half ei dan een lege doos."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.