Sportmarathon in Vijfheerenlanden: ''Ouders die hetzelfde doormaken, gunnen we dit ook''

© Eigen foto's
VIJFHEERENLANDEN - Om zes uur vanavond start de eerste Sportmarathon in de gemeente Vijfheerenlanden. Teams uit onder meer Vianen, Leerdam en Meerkerk gaan 24 uur lang sporten voor het goede doel. Twee deelnemers vertellen over hun motivatie.
Arlette Braad, 41 jaar
Team Minggus PT en Puur Sport sport voor de Hersenstichting
''Een half jaar geleden kreeg ik een herseninfarct. Sindsdien is mijn leven veranderd. Ik was altijd in de weer, zat in de ouderraad en zong bij een koor. Nu moet ik bij alles nadenken: wat heb ik morgen? Met mijn zoontje van 3 en mijn dochter van 8 deed ik veel leuke dingen, maar naar het zwembad gaan, kan niet meer. Prikkels komen harder binnen. Als ik bel met de radio aan, krijg ik een drukkend gevoel op mijn hoofd en kan ik mijn ogen niet meer openhouden.
In het begin was het heel moeilijk. Ik wilde alles doen zoals voorheen en geen verjaardag overslaan, want daar was ik immers altijd bij. Inmiddels kan ik het beter accepteren. Daardoor gaat het nu beter. Door logopedie heb ik woordje voor woordje opnieuw leren praten en nu spreek ik weer in volzinnen. Ik durf keuzes te maken in wat ik wel en niet doe. Daardoor heb ik meer energie en sta ik vrolijker in het leven.
Ik wil vechten voor mijn herstel en heb nog geen therapiesessie overgeslagen. Ooit hoop ik mijn werk als kraamverzorgster weer te kunnen oppakken. Het had anders kunnen aflopen, dan was ik er niet meer geweest. Je hoeft geen 70 te zijn om een herseninfarct te krijgen. Het is de harde waarheid, maar nu zie ik hoeveel ik heb om dankbaar voor te zijn. Ik heb de kans gekregen om mijn kinderen te zien opgroeien. Die kans wil ik met beide handen aangrijpen.
Het raakt me dat mijn sportinstructrice Tinja van Zanten een team heeft opgericht om mee te doen aan de Sportmarathon. Als ik zie hoeveel geld er nu al is opgehaald, doet dat me veel. Ik vind het heel bijzonder dat mensen met mijn verhaal in hun achterhoofd gaan sporten en probeer zelf ook zoveel mogelijk mee te doen, al gaat het uiteindelijk niet om mij. Het belangrijkste vind ik het goede doel. Met meer geld kan de Hersenstichting meer onderzoek doen.''
Doneren aan het team van Arlette kan hier.
Lisa Ooijendijk, 28 jaar
Team Saar sport voor Stichting Félice
''In februari dit jaar overleed onze dochter Saar na 27 weken zwangerschap, iets wat mijn man Steven en ik nooit hadden verwacht mee te maken. Je houdt er rekening mee dat je ouders ooit doodgaan. Dat je kind eerst gaat, hoort niet. Per toeval hadden wij net onze uitvaartverzekering geregeld (waarbij kinderen vaak gratis zijn meeverzekerd, red.), waardoor we een mooi afscheid voor haar konden regelen. Veel jonge ouders hebben dat niet.
Wij doen mee aan de Sportmarathon om geld op te halen voor de Stichting Félice. Die stichting is in het leven geroepen om ouders die hun kind verliezen te helpen bij de uitvaart. We hebben zelf ondervonden hoe waardevol dat is, doordat wij goed verzekerd waren. Alles kost geld: een mandje om je kindje in te leggen kost al gauw 350 euro. Er zijn ouders die naar het tuincentrum moeten om een rieten mandje te kopen, omdat een echte te duur is. Dat is heel pijnlijk.
Als ouder wil je je overleden kindje een waardig afscheid geven. Het is het laatste wat je nog kunt doen voor je kind. Alleen moet je keuzes maken over dingen waar je helemaal niet over na wilt denken. Wil je ballonnen oplaten en wil je bloemen neerleggen? Wil je misschien dat - zoals bij ons - gasten een briefje kunnen achterlaten in het kistje? Stichting Félice helpt je met dit soort keuzes en draagt financieel bij aan een mooi afscheid.
Het afscheid voor Saar was precies zoals wij het in gedachten hadden: een roze mandje, mooie kleertjes, een omslagdoek... We hebben ook ballonnen opgelaten en een mooie urn gekregen. We hadden niks anders gewild. Andere ouders die helaas hetzelfde moet overkomen, gunnen wij dat ook. Je moet iets loslaten, wat je niet wilt. Maar als je kleine meisje gaat, dan maar het liefst op een zo mooi mogelijke manier. Dat is het enige wat je nog kunt doen.''
Doneren aan het team van Lisa kan hier.
Zes teams van in totaal 132deelnemers doen mee aan de Sportmarathon Vijfheerenlanden. Ze zetten zich per team in voor een zelfgekozen goed doel, van KWF Kankerbestrijding tot de Leerdamse Voedselbank. Meer informatie over de deelnemende teams staat op de Facebookpagina van Sportmarathon Vijfheerenlanden.
Sportmarathon Vijfheerenlanden
Verslaggever Annemarie de Wit in gesprek met Arlette Braad

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.