Utrechtse bloedbank viert Wereld Bloeddonordag

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Stichting Sanquin Bloedvoorziening in Utrecht viert vandaag Wereld Bloeddonordag. De medewerkers van de bloedbank willen op deze dag alle bloed- en plasmadonors bedanken voor hun donatie.
Op dit moment geven er zo'n 330.000 mensen bloed of plasma in Nederland. Eigenlijk zijn dat er net niet genoeg, vertelde Merlijn van Hasselt van Sanquin vanmorgen op Radio M Utrecht: "Het is een groep mensen die je niet op elk moment kunt oproepen, een bloeddonatie moet je met intervallen doen, en als je dat probeert te verspreiden over het jaar en kijkt naar hoeveel bloed er nodig is, dan heb je een goed gezond aantal donors nodig en op dit moment zitten we wat aan de lage kant."
Plasma geven verschilt van bloed geven. Het is minder belastend voor het lichaam dan gewone bloeddonatie, omdat je de bloedcellen direct weer terugkrijgt. Je doneert alleen plasma, dat voornamelijk bestaat uit vocht en eiwitten. Je lichaam heeft het niveau van het vocht binnen enkele uren weer op peil, de eiwitten binnen enkele dagen.
Verslaggever Robert Jan Booij bij de bloedbank in Utrecht.
Mensen die bloed of plasma doneren krijgen daar geen geld voor. Wel krijgen ze cadeautjes bij een X-aantal geslaagde donaties, zoals een bidon, een opvouwbare boodschappentas of een paraplu.

DONOREN

Vanmorgen trof verslaggever Robert Jan Booij meerdere mensen die kwamen doneren: "Ik doe het al vanaf m'n 18e", vertelde een meneer die plasma kwam geven. "Je wilt misschien ook wel iets voor je medemens doen, ik heb er nooit een bezwaar in gezien, het is een beetje gewoonte geworden."
Dat er nog altijd niet genoeg donoren zijn ergert hem: "Ik word er altijd een beetje narrig van als ik hoor dat er tekorten zijn, bloed geven is een hele kleine moeite en kan voor andere mensen van levensbelang zijn. Daar doe je het gewoon voor."
Verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met twee donoren.
Eng vindt hij het doneren niet. "Als die naald eenmaal goed zit, dan kun je dan bij wijze van spreken uren volhouden." Zijn buurman herkent zijn het verhaal: "Het is voor mij ook al meer dan 25 jaar dat ik bloed geef." Na afloop voelt hij zich misschien alleen soms wat slapjes. "Maar met een kop koffie en een roze koek ben je er zo weer bovenop!"

MARINIERS

Ook in Doorn is vandaag aandacht voor Wereld Bloeddononordag. Daar gaan honderd mariniers zich aanmelden als donor. Dat gebeurt in een mobiele Bloedbank, die is opgezet bij de kazerne. Meteen doneren gaan ze vandaag echter nog niet, ook mariniers moeten eerst getest worden.
De tekst gaat onder de foto's door.
Mariniers in Doorn bij de mobiele Bloedbank.
Mariniers in Doorn bij de mobiele Bloedbank. © RTV Utrecht / Mark van der Wel
De mariniers worden wel in een vinger geprikt. Zo kan hun bloedgroep worden bepaald en hun ijzergehalte worden gemeten.
De mariniers worden wel in een vinger geprikt. Zo kan hun bloedgroep worden bepaald en hun ijzergehalte worden gemeten. © RTV Utrecht / Mark van der Wel
Sommige mensen mogen om verschillende redenen geen bloed geven. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een chronische ziekte of ziektes zoals kanker. Ook een bezoek aan sommige landen kan reden zijn om tijdelijk geen bloed te mogen geven. Datzelfde geldt voor een zwangerschap.
Aanmelden als bloed- of plasmadonor kan op de website van Sanquin.
Wereld Bloeddonordag met mariniers in Doorn
De bloedbank op de Uithof in Utrecht.
De bloedbank op de Uithof in Utrecht. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.