RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Lopers Nacht van de Vluchteling voor het eerst naar Amersfoort

1/2
UTRECHT/AMERSFOORT - Bijna negenhonderd mensen vertrekken zaterdagnacht bij het Spoorwegmuseum in Utrecht voor een nachtelijke wandeling van 40 kilometer. Ze zamelen tijdens deze Nacht van de Vluchteling in voor hulp aan vluchtelingen.

Het is de tiende keer dat het evenement georganiseerd wordt. Voorgaande edities bleef de Utrechtse tocht altijd in de omgeving van de Domstad, maar dit jaar vertrekken de lopers voor het eerst richting Amersfoort.

"We gaan via Amelisweerd en Rhijnauwen door het bosgebied, via Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug naar Amersfoort", vertelt Robert Verduyn van de organisatie. "Het viel ons eigenlijk gelijk op dat het een fantastische regio is om te wandelen, ook 's nachts."

MILJOENEN MENSEN OP DE VLUCHT

De lopers laten zich sponsoren om geld op te halen voor noodhulp aan vluchtelingen. "Voor medicatie, medische zorg, drinkwater en een dak boven je hoofd", legt Verduyn uit. En dat is volgens hem hard nodig. "Wereldwijd zijn meer dan 68 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en conflict. Dat is elke twee seconden dat er iemand op de vlucht gaat."

Naar welke regio het opgehaalde geld gaat, is nog niet bekend. Dat wordt pas na de loop gekozen. "Wereldwijd zijn er iets meer dan zeventig brandhaarden. In de week na de Nacht van de Vluchteling komen onze noodhulpexperts bij elkaar om te kijken waar op dit moment de hulp het meest acuut nodig is."

De lopers uit Utrecht hebben inmiddels al een bedrag van bijna 238.000 euro opgehaald. Ook in zeven andere steden wordt meegedaan aan de actie. In totaal is er al meer dan een miljoen opgehaald.


Nacht van de Vluchteling voor het eerst naar Amersfoort


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht