Ontslag voor chauffeur regiotaxi na 'mensonterend' gedrag op Facebookfilmpje

© Screenshot (Bewerking door RTV Utrecht)
ZEIST - Regiotaxi Utrecht is in opspraak geraakt door een filmpje dat sinds gisteravond op sociale media circuleert. Daarin is te zien dat een chauffeur een vrouw die slecht ter been is nogal onbeschoft opjut om sneller bij zijn busje te komen. Het kost de vrouw zeker vijf minuten om het voertuig te bereiken, terwijl de man geen hand uitsteekt om haar te helpen. De chauffeur is door zijn werkgever op non-actief gesteld en zal worden ontslagen.
Iemand die in winkelcentrum Vollenhove in Zeist werkt heeft het filmpje gemaakt. Ze plaatste het op Facebook en omschreef het gedrag van de taxichauffeur als mensonterend. Ze riep mensen op om haar bericht zoveel mogelijk te delen. Dat was vrijdag rond het middaguur meer dan 46.000 keer gedaan. De reacties, zo'n 10.000 op dat moment, zijn niet mals.

"RESPECTLOOS EN ONACCEPTABEL"

Directeur Arno Janssen van taxibedrijf Willemsen-de Koning zegt tegen RTV Utrecht dat de man nooit meer voor hem zal werken. "Ik was geschokt bij het zien van de beelden en ik schaam me de ogen uit de kop. Het gedrag van deze chauffeur is natuurlijk respectloos en volstrekt onacceptabel. Ik ga hem straks nog spreken, maar er is natuurlijk geen enkele verklaring te geven die dit zou goedmaken."
Janssen zegt dat zijn bedrijf vanmorgen contact heeft opgenomen met de familie van de vrouw en excuses heeft gemaakt. "We hebben ook afgesproken dat we in contact blijven. Iedereen moet er op kunnen vertrouwen dat wij mensen met zorg vervoeren. Dat is waar we voor staan en dat is hier gewoon helemaal niet gebeurd."

VOETJE VOOR VOETJE

Als het filmpje begint staat de chauffeur duidelijk geagiteerd met zijn armen over elkaar te wachten terwijl zijn klant achter een rollator voetje voor voetje naar de uitgang van het winkelcentrum schuifelt. Een vrouw in bedrijfskleding van de Jumbo besluit haar te ondersteunen. De vrouw die het gebeuren filmt spreekt de chauffeur aan: "Het is toch belachelijk dat mijn collega moet helpen?" "Ik heb het net ook gedaan", is het antwoord, "maar het helpt niet."
"Kom aan mevrouw, de weg is vlak! Kom maar!" roept de chauffeur. De vrouw achter de rollator legt aan de Jumbomedewerkster uit dat ze haar been heeft gebroken. De chauffeur is intussen naar buiten gelopen en begint te ijsberen terwijl hij ongeduldig in zijn handen klapt. "Kom op mevrouw, kom maar!" roept hij nog een paar keer.

"ONMENSELIJK"

Omstanders bemoeien zich ermee, maar de chauffeur reageert daar nauwelijks op. Een van hen vindt dat de vrouw niet bij de man moet instappen en de centrale moet vragen om een andere chauffeur. "Onmenselijk", wordt er geroepen, en "belachelijk, het zal je moeder wezen."
Eenmaal bij het busje neemt de chauffeur de rollator van de vrouw over en helpt hij haar naar binnen. Het filmpje eindigt als ze in de taxi zit en de chauffeur haar tas in het bagagerek plaatst.

AANBESTEED

De regiotaxi in Utrecht is door de provincie aanbesteed om vervoer voor mensen die niet zelfstandig met het ov kunnen reizen mogelijk te maken. Het wordt geregeld vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Taxibedrijf Willemsen-de Koning in Arnhem rijdt sinds 2014 in Zeist, Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein en Vianen. Vorig jaar kwamen daar Utrecht en Stichtse Vecht bij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.