Vaders willen wel, maar vaderschapsverlof blijft een heikel punt

© Pixabay
UTRECHT - Vaders willen na de geboorte van hun kind meer betrokken zijn bij de zorg voor de baby, maar daar komt in de praktijk weinig van terecht. Slechts 1 op de 10 gaat minder werken. Volgens het Utrechts kenniscentrum Rutgers wíllen de vaders wel, maar ontbreekt het onder meer aan steun en aanmoediging op hun werk.
Er is volgens Rutgers een cultuuromslag nodig. "De wil en wens om te veranderen is voelbaar en meetbaar, maar er moeten nu concrete acties worden ondernomen om betrokken vaderschap in Nederland echt te stimuleren." Het kenniscentrum pleit ervoor dat vaders meer solo-zorg op zich nemen én dat de overheid, werkgevers en zorg- en onderwijsprofessionals betrokken vaderschap actief in hun beleid en uitvoering meenemen.
Rutgers overhandigt vandaag een rapport over de kwestie aan minister Wouter Koolmees. Die zegt de boodschap van het rapport te onderschrijven. Vaders moeten volgens Koolmees de gelegenheid krijgen om meer betrokken te zijn bij de opvoeding van hun kinderen.
Het vaderschapsverlof is sinds dit jaar al veranderd. Voorheen kreeg een vader twee dagen verlof na de geboorte van een kind. Dat is nu vijf dagen. Per 1 juli 2020 kunnen vaders tot vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen tegen 70 procent van het loon.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.