RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Jeugdgevangenis en jeugd-tbs voor serie-overvaller van vijf supermarkten

DEN DOLDER/VIANEN - Een 18-jarige jongen uit Lopik die vorig jaar vijf supermarkten heeft overvallen in anderhalve week tijd is veroordeeld tot een jaar jeugddetentie. Ook legt de rechtbank hem een zogenoemde PIJ-maatregel op, ook wel jeugd-tbs genoemd.

GROOT MES

Tussen 23 oktober en 2 november pleegde de toen nog minderjarige jongen overvallen op supermarkten in Den Dolder, Hilversum, Bussum, Nijkerk en Vianen. Met een groot mes dwong hij de caissičres hem het geld uit de kassa te geven. Met de overvallen maakte hij in totaal duizenden euro's buit.

VERMINDERD TOEREKENINGSVATBAAR

Volgens de rechter dacht de jongen alleen na over hoe hij zo snel mogelijk aan geld kon komen. Hij stond niet stil bij de gevolgen voor zijn slachtoffers. De caissičres waren doodsbang voor de overvaller. Twee van hen vertelden in de rechtszaal dat ze bang zijn dat ze zich de rest van hun leven angstig blijven voelen.

Bij het bepalen van de straf kijkt de rechter naar landelijke richtlijnen voor jongeren die gewapende overvallen plegen. Ook is rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de jongen. Uit onderzoek door deskundigen blijkt dat hij diverse stoornissen heeft die van invloed waren toen hij de supermarkten overviel. Volgens de rechtbank is hij daardoor verminderd toerekeningsvatbaar.

JEUGD-TBS

Net als de officier van justitie vinden de rechters dat de jongen moet worden behandeld. Naast jeugddetentie wordt hem daarom een zogenoemde PIJ-maatregel opgelegd. Die bedoeld voor jongeren met een ontwikkelingsstoornis of psychische aandoening. De behandelmaatregel wordt opgelegd voor 3 jaar, maar de rechtbank benadrukt dat het kan worden omgezet in tbs als de behandeling te weinig resultaat heeft.

Bij drie van de overvallen was de 18-jarige vriendin van de jongen betrokken. Zij werden na de overval in Vianen samen opgepakt in een kamer in het plaatselijke Van der Valk-hotel. In de zaak van de vriendin is nog geen uitspraak gedaan.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht