NPO Regio komt er: kabinet kiest definitief voor regionale omroepen op NPO3

© NPO / Jan Willem van Hofwegen
UTRECHT - Het kabinet wil definitief de regionale omroepen een plekje geven op de landelijke zender NPO3. De ministerraad stemt in met het plan van minister Slob voor NPO Regio. Door de regionale programma's uit te zenden op het derde net moeten ze een groter bereik krijgen.
Wat de exacte gevolgen zijn voor het huidige NPO3 is nog niet duidelijk. Op de zender is nu nog ruimte voor kinderprogramma's en experimentprogrammering. Volgens het kabinet krijgen deze programma's "een passende plek binnen het aanbod, zowel op de landelijke zenders als online".
Directeur Paul van der Lugt van RTV Utrecht vindt de voorstellen van de minister goed voor de lokale en regionale journalistiek. "Die is de afgelopen jaren flink onder druk komen te staan, en die krijgt op deze manier een flinke impuls. Daar ben ik blij mee."
Ook een intensievere samenwerking met de landelijke publieke omroep juicht hij toe. "We doen al heel veel samen met de NOS; daar gaan we graag intensiever mee door, net als met de andere landelijke omroepen", aldus van der Lugt.

RECLAME

Uit de brief van minister Slob blijkt dat het kabinet wil dat lokale, regionale en landelijke omroepen elkaar beter gaan versterken. Het kabinet wil verder dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) grotendeels reclamevrij wordt. Voor 20.00 wordt geen reclame meer toegestaan en online mag er helemaal geen reclame meer gemaakt worden. Minister president Rutte benadrukte vanmiddag tijdens een persconferentie dat dit ervoor moet zorgen dat kinderen minder aan reclame worden blootgesteld. De overheid zal de ontbrekende reclame-inkomsten deels compenseren.
Een andere wijziging die het kabinet wil doorvoeren is dat aspirant-omroepen voortaan niet meer 150.000 leden hoeven te werven om aanspraak te blijven maken op zendtijd. Een derde daarvan is straks genoeg. De plannen van minister Slob over de toekomst van de publieke omroep lekten vorige week al uit. Het merendeel van de plannen moet begin 2021 ingaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.