Wilde planten eten steeds populairder: "Gewoon een half minuutje frituren, en klaar!"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Wie groente wil eten, heeft legio opties in het koelvak van de supermarkt. Of je brengt een bezoekje aan de groenteboer. Maar wat veel avontuurlijker is én bovendien helemaal gratis, is zelf planten plukken uit een berm, een tuin of een bos. Dat dit fenomeen steeds populairder wordt, blijkt wel uit het feit dat de Facebook-groep 'Eetbare wilde planten' inmiddels ruim 28.000 leden heeft.
In de Facebook-groep uploaden leden foto's van planten, met de vraag of ze eetbaar zijn of niet. De community heeft z'n oorsprong in de regio Utrecht. Rutger Amons is een van de beheerders en legt in de studio van RTV Utrecht uit waarom het fenomeen planten eten anno 2019 steeds populairder wordt.
"Ik was vanmiddag in Amelisweerd en heb in een uurtje tien soorten bij elkaar gesprokkeld. Nagelkruid, paardenbloemen, weegbree, look..." Amons denkt dat de planten meer voedingswaarde hebben dan supermarktgroentes. "Er zit geen kunstmest op. Je plukt het gewoon uit de grond. Je weet zeker: er is niet mee geklooid."

PLANTENKENNIS

Amons heeft geluk dat hij veel verstand heeft van planten. Zijn ouders waren bioloog en namen hem vaak mee de natuur in. "Jam maken van eigen geplukte bramen is gewoon heerlijk." Voor mensen die minder verstand hebben van wilde planten, is er dus de Facebook-groep. Zij kunnen dan advies vragen aan andere kenners. Wie lid wil worden, moet wel eerst toestemming krijgen.
Planteneter Amons: "In Nederland zijn niet zo heel veel planten waar je dood aan gaat."
De meest favoriete plant dit jaargetijde van Amons is de vlier. "Die kan je gewoon in een pannenkoekbeslagje dopen, een half minuutje frituren en klaar. Je kan er ook siroop van maken."

GEVAARLIJK

Voor sommige mensen zal het een beetje eng klinken, een plant uit het bos zomaar opeten. Maar volgens Amons kan er weinig fout gaan. "Er zijn giftige planten natuurlijk, maar in Nederland zijn er niet zo heel veel waar je echt aan dood gaat. Paddestoelen kunnen wel wat gevaarlijker zijn. Je moet je goed inlezen. Met een boekje of onze Facebook-groep."

VERBODEN

Eigenlijk is het verboden om planten uit parkjes of bossen te plukken. Maar dat maakt volgens Amons niets uit. "Officieel mag je nog geen hazelnoot plukken, maar daar doet een boswachter echt nooit moeilijk over."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.