Fiets 'm 'r in tijdens Fietsfeest Houten

© RTV Utrecht / Annemarie Verhagen
HOUTEN - In Houten is de fietsweek afgetrapt met een fietsfeest op de Rietplas. Houtenaren krijgen de kans om over de befaamde Fiets 'm 'r in-baan te rijden, bekend van Te Land, ter zee en in de Lucht.
Houten is sinds 2018 de beste fietsstad van Nederland en wil dat bij de volgende verkiezing ook weer worden. De gemeente wil het fietsen in en naar Houten stimuleren en organiseert daarom het feestje op de Rietplas.
Fiets 'm 'r in tijdens Fietsfeest Houten
Bekende en onbekende Houtenaren hebben hun fiets vrolijk uitgedost en wagen hun kansen op de Fiets 'm 'r in-baan. Wethouder Kees van Dalen van sport was ook van de partij. Hij had er ontzettend veel zin in. "Ik heb de baan goed bekeken en hoewelhet spannend blijft, denk ik dat het te doen is."

SIMPEL

Van Dalen heeft zijn fiets 'simpel' gehouden. "Ik ga voor de snelste tijd, dus ik heb expres geen extra's op mijn fiets gebouwd. Als ik sommige fietsen hier zie denk ik dat het zo gebeurd is met die zijwind. Maar ach, het gaat om het spektakel."
En een spektakel is het. De ene na de andere Houtenaar raast van de baan en plonst vervolgens het water in, nauwlettend in de gaten gehouden door duikers en vrijwilligers van de reddingsbrigade. Het blijkt een lastigeklus om de hele baan af te leggen en een enkeling lukt het dan ook om de bel te laten rinkelen die aan het eind hangt.

LASTIG

Houtenaar Evert de Graaf, die 75 keer meedeed aan Te land,ter zee en in de Lucht, is vandaag jurylid. Hij gaat niet de baan af, maar gebruikt zijn ervaring dit keer om de deelnemers te beoordelen. De Graaf weet als geen ander hoe lastig het is. "Omdat de baan op het water ligt, draait het om evenwicht, maar als je te langzaam naar beneden gaat, gaat het mis. Je moet dus eigenlijk als een speer die baan af en daar komt het erop aan, want die bel rinkelen is reuze moeilijk."
Dat blijkt. Gelukkig zit de sfeer er goed in. Houtenaren dobberen in bootjes op het water of genieten vanaf het strand van de deelnemers die vaker pech dan geluk hebben. Evert de Graaf heeft het ook duidelijk naar zijn zin. "Het is een beetje het sfeertje zoals het vroeger ook altijd was."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.