Irritante eikenprocessierups lijkt niet te stoppen

Rupsen op een eik op de Koningsweg tussen Utrecht en Bunnik.
Rupsen op een eik op de Koningsweg tussen Utrecht en Bunnik. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Jeuk, uitslag en irritaties aan ogen en luchtwegen. De kleine haren van de eikenprocessierups zorgen voor veel klachten. Wees gewaarschuwd: de rups is nog nooit zo aanwezig geweest als nu.
Al vroeg in het jaar waren er hete dagen en dat is gunstig weer voor de rupsen. Om over de stormen van de afgelopen week nog maar te zwijgen. De harde wind heeft de beestjes uit de bomen geblazen waardoor ze zich beter hebben kunnen verspreiden. En ook de microscopische haartjes van de beestjes zijn daardoor wijdverspreid.
Zeist heeft prachtige lommerijke parken en lanen, weet ook wethouder Wouter Catsburg. Maar in al die parken en aan al die lanen staan bomen, niet in de laatste plaats eiken. Mede daardoor regent het klachten over eikenprocessierupsen. "Zoals eigenlijk verwacht is het probleem groot", vertelt de wethouder. Er komen zo'n tien meldingen per dag binnen. Om de getroffen boom komt een waarschuwingslintje of, als de eik bijvoorbeeld bij een speelplaats ligt, er wordt een verdelgingsteam op af gestuurd.
(tekst gaat verder onder video)
"Er zijn maar weinig eikenbomen die geen last hebben van de eikenprocessierups"

NIET TE ONTWIJKEN

Anouk Oostveen-Dijkkamp ziet in haar woonplaats Maartensdijk veel rupsen en vindt dat gemeente De Bilt, waar Maartensdijk onder valt, weinig doet om de rups te bestrijden. Bijna in elke eikenboom zitten ze wel, zegt Oostveen-Dijkkamp. "Ze zijn niet te ontwijken."
De Maartensdijker werkt als huisarts in Odijk en ziet het aantal mensen met klachten door het plaaginsect ook toenemen. "Ik kan me niet herinneren dat ik vorig jaar mensen op het spreekuur heb gehad, en dit jaar zijn het er al meerdere geweest." In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na twee weken weer.
Ze ziet de vlinderlarven bijna in elke boom zitten. "Bij elk kinderspeelplaatsje hier in de buurt zitten processierupsen." De dokter denkt dat de bestrijding in de gemeente traag op gang is gekomen. "Of misschien waren de rupsen te snel. Maar het zou fijn zijn als ze weggehaald worden."
De gemeente De Bilt is op de hoogte van de problemen in Maartensdijk en de rest van de gemeente. "We proberen met man en macht de rups uit de boom te zuigen, dat is de methode die we daarvoor hebben", zegt een woordvoerder. Daarbij krijgen locaties waar veel mensen langskomen prioriteit. "Maar de overlast is dit jaar groter dan voorheen. Dus we kunnen ze niet meteen weghalen."
Er zijn ook voorzorgsmaatregelen genomen volgens de woordvoerder. Zo zijn er op voorhand afspraken gemaakt met bestrijders, die gaan direct aan de slag als er rupsen zijn gesignaleerd. "Maar wij kunnen niet alles zien. Onze ogen en oren zijn de inwoners, dus die moeten ons helpen."
In Zeist zijn er dit jaar voor het eerst extra voorzorgsmaatregelen genomen. De gemeente heeft op een aantal plaatsen een biologisch bestrijdingsmiddel ingezet. Volgens wethouder Catsburg heeft dat wel enigszins geholpen, de nesten zijn kleiner op plaatsen waar het middel is gebruikt. Maar alsnog is er veel overlast van de rupsen, ook in Zeist. Een oplossing laat voorlopig nog op zich wachten.
De opvolger van de eikenprocessierups staat overigens al te trappelen. De dennenprocessierups is bezig aan een opmars. Ziet Eddy Zoëy in Natuurlijk Zoëy.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.