RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Hoge zonkracht: binnen kwartier kan je verbrand zijn

UTRECHT - Het is de eerste dagen van deze week zonnig en warm. Dit nodigt uit om naar buiten te gaan, maar pas wel op, want tussen 12.00 en 15.00 uur wordt regelmatig zonkracht 7 of 8 bereikt. Volgens Weeronline kan een onbeschermde huid dan binnen een kwartier rood kleuren.

Vandaag begint zonnig en aan het einde van de ochtend en vanmiddag ontstaan stapelwolken, maar er blijft ruimte voor de zon. De zon is het krachtigst tijdens de eerste helft van de middag. Als er dan geen wolken voor de zon hangen, schijnt de zon op veel plaatsen met UV-index 7.

Morgen en woensdag kan de zonkracht nog iets hoger uitkomen. Het risico op verbranden is morgen het grootst. Dit komt doordat het aan het begin van de middag waarschijnlijk zonniger is dan woensdag. Daarnaast is het woensdagmiddag drukkend warm met landinwaarts 27 tot 30 graden en een hogere luchtvochtigheid dan morgenmiddag.

KOELER

Na woensdag is het met maxima van 18 tot 23 graden beduidend koeler. Voor de kans op verbranden maakt dat niets uit. "Als het donderdagmiddag tussen 12.00 en 15.00 zonnig is schijnt de zon met UV-index 7 en verbrand je net zo snel als vandaag", aldus Weeronline.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht