RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrechtse vinding kan ingrijpende openhartoperaties voorkomen

UTRECHT - Een door de Utrechtse neurochirurg Cees Tulleken ontwikkelde techniek kan voor veel minder ingrijpende operaties aan het hart zorgen. Dat bericht De Telegraaf.

De methode is gebaseerd op een techniek die de 78-jarige Tulleken eerder al ontwikkelde voor de hersenen. Met wat aanpassingen blijkt de methode ook te werken voor patiŽnten met dichtgeslibde hartvaten.

Net als in de hersenen wordt bij deze techniek de bypass niet gehecht, maar bij het hart met permanente knijpertjes vastgeklikt. Daardoor wordt eerst de vaatomleiding aangelegd, voordat met een laserkatheter de open verbinding naar de kransslagader wordt gemaakt en de bloedstroom door de omleiding op gang komt.

De nieuwe methode biedt als voordeel dat het hart niet hoeft te worden gestopt. Bovendien is de operatie uit te voeren door gebruik te maken van kleine chirurgische gaatjes en hoeft de borstkas niet te worden opengelegd. Daardoor is de operatie veel minder ingrijpend voor de patiŽnt.

Nog dit jaar zullen patiŽnten in het Deutsches Herzzentrum van het Charitť universiteitsziekenhuis in Berlijn geopereerd worden volgens deze nieuwe methode. Wanneer de techniek ook in Nederland wordt gebruikt, is nog niet bekend.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht