RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Edo stapt in een chauffeurloze bus

1/5
UTRECHT/UTRECHT - Zelfrijdende busjes: het lijkt nog ver in de toekomst te liggen maar ze zijn er al. Vandaag mag Edo zelf ervaren hoe het is om in een bus te rijden zonder chauffeur in De Meern. Op een bedrijventerrein wordt de allernieuwste bus getest. Edo waart zich even in een futuristische sciencefictionfilm: de bus lijkt op een capsule of beter gezegd een zetpil.

 Edo is zo blij als een kind. Edo is zo blij als een kind. | Foto: RTV Utrecht

De zelfrijdende bussen zijn nu vooral geschikt voor kortere afstanden met vaste routes van bijvoorbeeld een station naar een industrieterrein. In Capelle aan den IJssel rijden al sinds 1999 zelfrijdende bussen van dit Utrechtse bedrijf tussen een metrostation en een kantorenpark, op een eigen weg. Ze gaan nog niet zo hard: maximaal 40 kilometer per uur. Het voordeel is nu vooral de kostenbesparing op het personeel en bovendien is het steeds lastiger om buschauffeurs te vinden.

Het is een soort capsule, een soort zetpil van de stad."
Edo Brunner

En dan is het tijd voor een testrit. Edo is zo blij als een kind: rijden zonder een chauffeur, spannend! De route is van te voren geprogrammeerd. Maar hoe zit het met de veiligheid, vraagt Edo zich af. Volgens manager Dennis Mica zijn er heel veel sensoren rondom de bus gemonteerd. Mocht er iemand zomaar voor de bus stappen dan zal de shuttle stoppen. Mica stapt uit en demonstreert hoe het werkt.

Edo stapt in een chauffeurloze bus.


Edo is natuurlijk benieuwd wanneer de zelfrijdende shuttles ingezet worden in de stad, want daar zijn zoveel medeweggebruikers, dat de bus dan waarschijnlijk om de haverklap stopt. Mica vertelt dan er eind 2020 twee projecten starten waarin de shuttles op de openbare weg tussen het verkeer gaan rijden en is optimistisch. Edo wed voor een kratje bier dat dat niet gaat lukken. Wordt dus vervolgd.

 Dennis Mica Stapt voor een zelfrijdende bus. Dennis Mica Stapt voor een zelfrijdende bus. | Foto: RTV Utrecht

 Zo ziet de bus er van binnen uit. Zo ziet de bus er van binnen uit. | Foto: RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -