Weduwnaar Adrienne Cullen ontmoet koning in Ierland: "Een dapper gebaar"

© ANP
UTRECHT - De weduwnaar van Adrienne Cullen, Peter Cluskey, heeft koning Willem-Alexander ontmoet tijdens het driedaagse staatsbezoek aan Ierland van vorige week.
Cuskey schrijft erover in The Irish Times. De ontmoeting met het staatshoofd heeft veel indruk op hem gemaakt: "Het bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima was anders dan anders. Achter de schermen kwam er een uniek gebaar van respect voor mijn overleden vrouw, Adrienne Cullen. Ik vind dat een dapper gebaar", aldus Cluskey.
"Koning Willem-Alexander schudde me de hand, keek me in de ogen en zei 'wat is er gebeurd met je vrouw, Adrienne, was verschrikkelijk.' Ik antwoordde dat ik begreep hoe moeilijk het was voor een diplomaat om het over een zaak te hebben die zo controversieel en persoonlijk is als de dood van Adrienne. Om die reden waardeerde ik de uitnodiging om hem te ontmoeten en zijn bereidheid dergelijke opmerkingen te maken enorm", schrijft Cluskey.
De 58-jarige Cullen stierf op oudjaarsdag 2018 als gevolg van uitgezaaide baarmoederhalskanker. Ze werd bekend nadat het UMC in Utrecht per ongeluk haar ziekte niet diagnosticeerde. Hiervoor zette Cullen zich in voor openheid rond medische fouten in Nederland.
Adrienne Cullen
Adrienne Cullen © RTV Utrecht
In 2011 kwam Cullen met klachten bij het ziekenhuis. Een gynaecoloog testte op meerdere ziektes, waaronder kanker. Maar het nieuws dat ze mogelijk baarmoederhalskanker had, bereikte nooit haar arts. Pas twee jaar later kwam het alsnog aan het licht. Toen was de kanker al uitgezaaid.

ONPERSOONLIJK

Cullen betreurde niet alleen de medische fout, maar vooral ook de houding van het ziekenhuis, vertelde ze later. Ze benadrukte de zwijgzame houding van het UMC en sprak over een onpersoonlijke benadering van artsen. Excuses bleven achterwege, er werd geen onderzoek ingesteld naar wat fout was gegaan en advocaten bepaalden wat er werd gecommuniceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.