Lift in flat Overvecht al weken stuk: "Dit is gewoon ellende"

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
UTRECHT - Bewoners van een flat met tien verdiepingen aan de Cleopatradreef in Utrecht kampen al zeker twee weken met een defecte lift. Volgens woningcorporatie Mitros is het kapotte onderdeel niet voorradig.
Yvonne Oltmans woont op de vijfde verdieping en baalt flink van de situatie. "Ik heb de longziekte COPD én twee hondjes die ik al die trappen op en af moet sjouwen." Zuchtend en puffend doet ze het een klein stukje voor. Haar stem breekt en ze staat verslagen met haar hondje op de trap. "Dit kan toch niet", zegt ze. Ze is bovendien bang dat één van haar honden een hernia oploopt door al dat tillen. "En dan moet ik hem in laten slapen."
Oltmans is niet enige in de flat die het helemaal gehad heeft met de kapotte lift. "Iedereen heeft er last van", zegt een aantal buurtbewoners die zich buiten bij de flat in Overvecht hebben verzameld. "Er zijn hulpbehoevende mensen van tachtig die ook al die treden op en af moeten", zegt een flatbewoonster. Een ander zegt dat ze zelf amper de deur meer uitkomt: "Ik ben hart- en longpatiënt. En normaal haal je voor een paar dagen je boodschappen, maar dat gaat niet meer lukken. Dan moet je met je karretje vier trappen af. Dat kan ik gewoon niet."
Een lift in een flat in Overvecht is al twee weken stuk

ONDERDEEL

Oltmans heeft al meerdere keren geklaagd bij woningcorporatie Mitros, die verantwoordelijk is voor de lift. Daar kreeg ze te horen dat het wachten is op een cruciaal onderdeel, dat nu niet verkrijgbaar is. Ze kan er met haar kop niet bij, zegt ze: "Ik word afgescheept met hetzelfde verhaal. Dat er een onderdeeltje vervangen moet worden. Eén onderdeel! En er zijn hier heel veel flats waarvan de liften op elkaar lijken. Het is van de zotte dat dat onderdeeltje er helemaal niet is."
Toch is dat wel degelijk het probleem, zegt woordvoerder Enzo Grijseels van Mitros in een reactie. "Het onderdeel dat kapot is gegaan is momenteel niet verkrijgbaar. Daarom zijn we ook vandaag weer met onze liftexpert aan het kijken hoe het werkt en hoe we het zo snel mogelijk kunnen oplossen. We snappen ook wel dat het voor de bewoners heel erg vervelend is."

NOODLIFT

De woningcorporatie had verwacht dat de problemen voor het weekend wel opgelost zouden zijn, maar dat is dus niet gelukt. Er wordt nu volgens Grijseels gesproken over een noodlift om de pijn te verzachten. "Die actie voor een noodlift is echt een tijdelijke oplossing. We verwachten dat de permanente oplossing door het ingewikkelde onderdeel nog wel even op zich laat wachten."
Grijseels kan niet zeggen wanneer de noodlift geplaatst gaat worden. "Ik hoop zo snel mogelijk, laten we in ieder geval uitgaan van deze week."
Bewoonster Yvonne Oltmans is er inmiddels wel klaar mee en zegt dat de lift niet snel genoeg kan komen. "Dit is gewoon ellende, dit duurt al veel te lang. Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen."

INGEWIKKELD

Mitros betreurt de gang van zaken en en zal de bewoners de komende dagen laten weten hoe het verder gaat met de lift. "We begrijpen heel goed hoe belangrijk een lift is in zo'n flat. Tien hoog, dat is niet niks. Daar moet je gewoon een bruikbare lift hebben. Daar hebben de bewoners ook recht op. Daar nemen we ook altijd direct actie op, maar hier is nu sprake van een unieke en ingewikkelde situatie. Daardoor hebben we die vertraging. Dat moeten we nu gaan oplossen met elkaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.