"Door ehbo-les leren scholieren voor elkaar te zorgen"

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De Tweede Kamer krijgt vanmiddag bijna 60.000 handtekeningen aangeboden van een petitie over ehbo-les op school. De ondertekenaars willen dat de regering geld vrijmaakt om kinderen te leren hoe ze noodhulp kunnen geven.
Bernard Leenstra van Schok & Pomp, een artsencollectief in Utrecht dat medische trainingen organiseert, is een van de initiatiefnemers van het burgerinitiatief onder de vlag van het Rode Kruis. Schok & Pomp heeft bij wijze van proef al een les verzorgd op het Christelijk Gymnasium in Utrecht.

LEVENSREDDEND HANDELEN

Leenstra verwacht dat een ehbo-cursus voor middelbare scholieren een belangrijk effect heeft op de volksgezondheid. "Die verbetert als meer mensen een hartstilstand overleven, of wanneer we een herseninfarct eerder herkennen", zei hij vanmorgen op Radio M Utrecht. "Maar het belangrijkste is dat scholieren met een vak als ehbo, of eigenlijk 'levensreddend handelen', leren om voor elkaar te zorgen."
De lessen die Schok & Pomp wil organiseren zijn eenmalig en duren drie uur. Ze worden gegeven door artsen, verpleegkundigen, ambulancemedewerkers of ehbo-instructeurs. "Het is belangrijk om de leraren te ontzien", zegt Leenstra. "Die hebben het al druk genoeg en scholen hebben ook geen geld. Daarom vragen we aan de overheid om dit project te subsidiëren."

KOSTENBESPARING

Met de petitie vragen de indieners de overheid onder meer om een bijdrage van zeven miljoen euro. "Dat is ontzettend veel geld, zegt Leenstra, "maar daarmee kunnen we alle tweede- en derdeklassers in Nederland, van vmbo tot vwo, trainen. En die zeven miljoen gaat zich waarschijnlijk terugbetalen in een besparing op kosten voor de zorg."
Leenstra wijs erop dat scholen in met Nederland vergelijkbare landen als Duitsland, Denemarken en Noordwegen eerste hulp bij ongelukken al standaard in het lespakket hebben zitten. "Daarom zijn we vorig jaar met Schok & Pomp naar het Rode Kruis gegaan. We bungelen echt onderaan en we moeten iets gaan doen."
Bernard Leenstra op Radio M Utrecht over ehbo-les op school

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.