Verscherpt toezicht Amersfoortse thuiszorgorganisatie PrivaZorg verder uitgebreid

© ANP
AMERSFOORT - Het verscherpt toezicht op de Amersfoortse thuiszorgorganisatie PrivaZorg is verder uitgebreid. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit en continuïteit van de zorg onvoldoende is gegarandeerd door een gebrek aan goed bestuur en intern toezicht.
Twee maanden geleden werd de organisatie al onder verscherpt toezicht gesteld. De inspectie meldde toen dat er door ruzie in de top van het bedrijf sprake is van "bestuurlijke onrust".
"Daar is nu bijgekomen dat we hebben kunnen aantonen dat er heel veel geld onttrokken dreigde te worden voor zorg. Dat was voor ons reden om het verscherpte toezicht uit te breiden", aldus hoofdinspecteur Korrie Louwes. "De organisatie was namelijk van plan om 12 miljoen euro aan winsten uit het verleden apart te zetten en door te sluizen naar een andere BV, terwijl PrivaZorg vorig jaar verlies draaide en ook dit jaar afstevent op een verlies."
Uit het aanvullende onderzoek blijkt ook dat PrivaZorg niet voldoet aan de vereisten van de Governancecode Zorg. Dit zijn zeven regels die breed worden gedragen door de zorgsector.

BELANGENVERSTRENGELING

Volgens de inspectie was er verder ook sprake van belangenverstrengeling. "Dat bleek het meest helder uit iemand die zowel de pet van bestuurder op had als de pet van iemand uit de raad van commissarissen. Die persoon had ook nog een dikke vinger in de pap van de BV van de aandeelhouders."
Ook bleek een accountant actief als bestuurder. "Dat zijn allerlei vormen van de schijn van belangenverstrengeling. Dat is niet wenselijk. Het gaat om veel publiek geld dat naar goede zorg moet. Dan is het ook belangrijk dat er kritisch wordt meegekeken over de schouders van bestuurders."
De inspectie wil dat de problemen binnen de thuiszorgorganisatie worden opgelost. PrivaZorg krijgt daar tot 4 september de tijd voor. Volgens de hoofdinspecteur is de thuiszorgorganisatie nu druk bezig om alle aanbevelingen opvolging te geven. "Het was zorgelijk, maar we hebben er vertrouwen in dat PrivaZorg aan de termijn gaat voldoen om alle problemen op te lossen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.