Westbroek: Van meubels voor de massa tot exclusief design

Henk: "Ja, ik voel een pukkel!"
Henk: "Ja, ik voel een pukkel!" © RTV Utrecht
UTRECHT - In de jaren vijftig móest je iets van UMS Pastoe hebben, de voormalige Utrechtse Machinale Stoelen- en Meubelbriek. Henks vader had twee rechterhanden en maakte een wandmeubel na in zijn schuur. Het bedrijf aan de Vaartse Rijn in Utrecht bestond toen al zo'n 40 jaar. Over het water naast de fabriek werden de bomen vervoerd waar de meubels van gemaakt werden. De bomen gingen aan de ene kant de fabriek in en aan de andere kant kwamen ze er als duizenden meubels weer uit.
En wat Dick Bruna en fotograaf Ed van der Elsken hebben bijgedragen aan het succes van Pastoe ziet u in deze aflevering!
Henk Westbroek
Het bedrijf is inmiddels verhuisd naar Houten, maar Henk neemt met directeur Rudy Stroink eerst een kijkje op de plek in Utrecht waar ooit al die meubels gemaakt werden. Door de jaren heen is de stijl van de meubels totaal veranderd. Voor de Tweede Wereldoorlog waren bloemetjesbekleding en krulpootjes populair. Henk: "Let wel, in paleizen zag je dit. Het was eigenlijk koninklijke smaak."
De oprichter, Frits Loeb, was joods. In de oorlog werd de fabriek door de Duitsers helemaal leeggeroofd. Loeb moest onderduiken. Na de oorlog heeft hij Duitsland met zijn auto doorkruist om uit te zoeken waar zijn machines gebleven waren en ze terug te halen. Dat was nog niet zo simpel. Rudy Stroink: "Ik kom nog allerlei juridische stukken tegen, omdat hij voor een rechter moest uitleggen dat het echt van hem was."
Dat kon je toen nog zeggen zonder gefusilleerd te worden.
Henk Westbroek

INNOVATIEVE TECHNIEKEN

Na de oorlog werd er - onder leiding van Cees Braakman - een hele nieuwe weg ingeslagen. Er werden nieuwe materialen gebruikt, zoals multiplex. Braakman zag in de Verenigde Staten een nieuwe techniek om multiplex te buigen. Die innovatieve techniek nam hij mee naar Utrecht. Het gebogen multiplex werd afgewerkt met eiken- en berkenfineer. Zo onstonden lichte en luchtige meubels die in de mode raakten vanaf de jaren vijftig. Je moest ze zelf in elkaar zetten. Rudy: "Ik weet niet of het politiek correct is, maar in de reclamefolder stond: zelfs een vrouw kan ze in elkaar zetten." Henk: "Dat kon je toen nog zeggen zonder gefusilleerd te worden."
Met de komst van meer goedkope meubelketens sloeg Pastoe weer een nieuwe weg in, waarin exclusieve designmeubels de hoofdrol speelden. Het bedrijf zit nu in Houten en richt zich voornamelijk op designmeubelen die bestaan uit losse elementen. De klant kan zelf ter plaatse of via internet bepalen hoe zijn meubel eruit komt te zien. De meubels gaan de hele wereld over.
Westbroek: van meubels voor de massa tot exclusief design

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.