OM eist werkstraf na berovingen scholieren

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
IJSSELSTEIN - Het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 140 uur, waarvan 70 voorwaardelijk, tegen een 14-jarige jongen vanwege berovingen van scholieren in Leidsche Rijn en openbare geweldpleging in IJsselstein.
De tiener mishandelde in januari dit jaar samen met drie anderen een jongen op het Robijnpad in IJsselstein. Het slachtoffer fietste rond 19.00 uur in het gezelschap van een meisje toen hij door de verdachte en drie anderen van zijn fiets werd getrokken. Toen de fietser op de grond lag, is hij geschopt en geslagen.
De 14-jarige jongen en de drie andere belagers renden weg in de richting van winkelcentrum De Clinckhoeff. Zij konden daar even later worden aangehouden.

LEIDSCHE RIJN

Ook sloeg de tiener dezelfde maand toe in Leidsche Rijn. Hier beroofde hij meerdere leerlingen van het Amadeuslyceum en Academie Tien. Ze werden na schooltijd gedwongen om geld en spullen af te staan. Dat ging gepaard met bedreigingen en geweld.
Een van de slachtoffers zei destijds tegen RTV Utrecht: "Ze waren allebei op de fiets en ze dreigden met slaan als ik mijn portemonnee niet zou geven. Dus toen heb ik dat gedaan." Zijn vriend, die geen portemonnee had om af te staan, kreeg ook klappen.
De beroving maakte ook op andere studenten veel indruk: sommigen durfden zelfs niet meer naar school. Alle scholen in Leidsche Rijn stuurden een brief met aanwijzingen van de politie naar hun leerlingen en ook de wijkagent waarschuwde de leerlingen. "Fiets in groepjes naar huis en draag niet zichtbaar dure spullen", klonk het.
De rechter doet over twee weken uitspraak. Een van de medeverdachten is vorige maand al veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur, waarvan de helft voorwaardelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.