RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Baarnse inbraakcijfers opvallend gedaald na aanhouding tandenstokersbende

BAARN - Het oprollen van een grote inbrekersbende in Baarn heeft geleid tot een opvallende daling van het aantal inbraken in de regio Eemland. Dat constateert het Openbaar Ministerie na de aanhouding van acht jonge verdachten, onder wie veel minderjarigen. Ze staan deze en volgende week voor de rechter.

De jongens worden verantwoordelijk gehouden voor twintig inbraken in Baarn, maar ook in Soest en Eemnes. De officier van justitie beschuldigt de verdachten van deelname aan een criminele organisatie, maar ze opereerden in wisselende samenstelling. Een echte leider zou er ook niet zijn geweest, het was meer een gelegenheidsverband.

TANDENSTOKERS
De aanhoudende inbraken waren een grote zorg voor de inwoners en de politie. De inbraken vonden van januari tot oktober vorig jaar verspreid over heel Baarn plaats. De gemeente stond wat inbraakcijfers betreft lang op een twijfelachtige nummer 1 positie. De politie startte daarom een enorm omvangrijk onderzoek.

Een belangrijk aanknopingspunt voor de politie waren de tandenstokers die de inbrekers tussen de deur staken. Als die een tijd bleven zitten, wisten ze dat er niemand thuis was. Bij een van de inbraken werden de daders op heterdaad betrapt. Tijdens het onderzoek werd ook bij toeval een wietkwekerij ontdekt.

WEINIG KIESKEURIG
De inbrekers waren weinig kieskeurig. Ze namen uit de huizen die ze binnendrongen alles mee wat van waarde kon zijn: onder meer geld, sieraden, tablets, horloges, en elektronica. Hoeveel de totale waarde van de gestolen spullen is, kan het OM niet zeggen.

De jongens, van wie een groot aantal minderjarig is, staan de komende twee weken voor de rechter. Vrijdag zijn de eerste twee aan de beurt. Ze komen allebei uit Baarn en waren volgens het OM de actiefste leden van de groep. Een van de twee wordt verdacht van maar liefst 14 strafbare zaken: onder meer inbraak, heling en wapenbezit.

MISDAADKAART
Volgende week dinsdag eens twee verdachten voor de rechter en vrijdag daarop de vier overige verdachten. Er zullen door de officier van justitie ongetwijfeld stevige straffen worden geŽist, maar de daling van de inbraakcijfers vindt het OM belangrijker dan de straffen die door de rechter worden opgelegd.

De politie is overigens nog niet klaar met het bestrijden van de inbraken in de regio Eemland. Op de misdaadkaart is te zien dat er de afgelopen drie maanden in Baarn al 25 inbraken en inbraakpogingen waren. In buurgemeente Soest staat de teller in dezelfde periode op 24.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -