Vier verdachten neerhalen MH17, proces start op 9 maart

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het onderzoeksteam in de zaak van het neerhalen van vlucht MH17 komt met vier aanhoudingsbevelen. Het gaat om rebellenleider Igor Girkin (48), zijn rechterhand Sergej Doebinski (56), diens assistent Oleg Poelatov (52) en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko (47). Dat maakte Fred Westerbeke, de onderzoeksleider van het Joint Investigation Team ( JIT), bekend.
Het viertal wordt op nationale en internationale opsporingslijsten geplaatst. Hun handelen en samenwerking hebben geleid tot het neerhalen van MH17. Ze hebben niet zelf op de knop gedrukt , aldus Westerbeke.
Kort na de aankondiging publiceerde de politie op de eigen website vier afzonderlijke opsporingsberichten, waarop de verdachten ook te zien zijn op een foto. De politie verzoekt lezers die een vermoeden hebben over waar de vier verdachten zijn, contact op te nemen. "Benader hem niet zelf, maar neem waar u hem ziet contact op met de politie."
Tekst gaat verder onder de tweet van de politie.
Of ze ooit een dag achter de tralies zullen zitten, is de vraag. Maar de vier mannen die zijn aangeklaagd voor het neerhalen van vlucht MH17 zouden levenslang kunnen krijgen. Dat is de maximale straf voor de twee tenlasteleggingen. Het proces tegen hen moet in maart volgend jaar beginnen, mogelijk bij verstek. Er zijn vooralsnog twee aanklachten: het doen verongelukken van het vliegtuig, en moord.

BELLINGCAT

Onderzoekscollectief Bellingcat heeft in kaart gebracht wie er medeverantwoordelijk zouden zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Maar wie opdracht heeft gegeven om de Buk-raket af te vuren en wie vervolgens de raket afvuurde, is nog altijd niet met zekerheid vast te stellen.
Er zijn aanwijzingen dat officier Sergej Doebinski, hoofd van de militaire inlichtingendienst van volksrepubliek Donetsk, het bevel tot schieten gaf, maar dat is nog niet hard te maken.
Door middel van onder meer analyse van onderschepte telefoongesprekken, zegt Bellingcat onder andere zeker te weten welke officieren op de hoogte waren van het transport van de Buk-raket waarmee het vliegtuig werd neergeschoten, en door wie deze raket was besteld.
BUK-RAKET
Het bijna honderd pagina's tellend rapport verscheen kort voor de persconferentie van het internationale Joint Investigation Team (JIT) met de nieuwste bevindingen in het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van MH17. Het JIT maakte vorig jaar al bekend dat het vaststaat dat het vliegtuig is neergehaald met een Buk-raket die afkomstig was van de 53e luchtafweerraketbrigade uit Koersk, een onderdeel van het Russische leger.
Bellingcat is dieper gedoken in door de Oekraïense veiligheidsdiensten ( SBU) getapte telefoongesprekken van de mannen die mogelijk betrokken waren bij het bestellen, transporteren en afvuren van de Buk.
Het rapport meldt dat de Buk is aangevraagd door Doebinski. Hij - of iemand dicht bij hem - heeft waarschijnlijk ook toestemming gegeven om de Buk af te vuren. Volgens het onderzoekscollectief wijst alle informatie erop dat onder anderen de voormalige Russische Inlichtingenofficier Igor Girkin volledig op de hoogte was van de import van de Buk-raket. Girkin kwam eerder al als verdachte in beeld, omdat een internetpagina met banden met zijn rebellengroep kort na het neerhalen van het toestel de verantwoordelijkheid voor de daad claimde.
Igor Bezler, een van de kopstukken van de pro-Russische seperatisten in het oosten van Oekraïne, zag vlucht MH17 waarschijnlijk aan voor een vijandelijk toestel. Hij zei in een getapt gesprek met een ondergeschikte deze infomatie "hogerop" te melden. Mogelijk is op basis van deze informatie het bevel vuren gegeven.

NETWERK

Bellingcat is een netwerk van journalisten, activisten en burgers dat werd opgericht door de Brit Eliot Higgins. Het zoekt in openbare digitale bronnen en naar officiële stukken die per ongeluk online komen naar informatie over internationale conflicten.
Bij de ramp met het toestel van Malaysia Airlines kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Op 17 juli is het vijf jaar geleden dat het vliegtuig boven het oosten van Oekraïne werd neergeschoten. In het toestel dat onderweg was van Schiphol naar Kuala Lumpur zaten 193 Nederlanders, onder wie inwoners van Utrecht, Maarssen Vleuten en Nieuwegein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.