Verdachten bubbelbadaanranding Leusden vrijgesproken

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
LEUSDEN/BAARN - Twee jonge mannen die worden verdacht van aanranding van twee 12-jarige meisjes in het bubbelbad in zwembad De Octopus in Leusden, zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De rechter kon geen oordeel vellen, omdat door de bubbels niemand heeft kunnen zien wat zich precies onder water afspeelde.
Volgens het Openbaar Ministerie werden de meisjes op 30 april vorig jaar door de toen 18-jarige mannen aangestaard en gevolgd. Toen de meisjes in het drukke bubbelbad gingen zitten, gingen de mannen er ook in. Ze zouden met hun hand bij de meisjes in hun zwembroek zijn gegaan en hun borsten en billen hebben betast. Ook zouden ze de meisjes hebben gedwongen om hun geslachtsdeel aan te raken.

VERBEELDING

Volgens de verdachten ging het heel anders. De meisjes zouden hebben geprobeerd de aandacht van de twee mannen en hun neef te trekken. Toen die daar niet op ingingen zouden de meisjes als een soort wraak het verhaal hebben verzonnen, suggereerde een van de advocaten. Volgens de andere advocaat hebben de meisjes het zich misschien allemaal ingebeeld.
De officier van justitie geloofde niets van het verhaal van de mannen. Ze vond het extra kwalijk dat de verdachten wisten dat de meisjes veel jonger waren dan zijzelf. Het OM eiste 100 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken, maar daar ging de rechter vandaag dus niet in mee.

GEEN OOGGETUIGEN

Van de daadwerkelijke aanranding zijn geen ooggetuigen. Door de bubbels was niet te zien wat onder water gebeurde. Wel zagen twee oudere meisjes in het bubbelbad aan het rode hoofd van de slachtoffers dat er iets vervelends gebeurde. Na de aanranding vertelden de meisjes aan de anderen wat hen was overkomen. Op hun advies waarschuwden zij uiteindelijk de badmeester. Die sprak de jongens aan en schakelde de politie in.
De jongens bleven tijdens de zitting bij de politierechter ontkennen dat zij de meisjes hebben aangerand. In het drukke bubbelbad zat volgens hen iedereen dicht op elkaar, waardoor je anderen al snel aanraakte.

VLUCHTELINGEN

De advocaten van de verdachten vroegen de rechter tijdens de zitting meermaals om heel voorzichtig te zijn met het vormen van een oordeel. De mannen zijn als vluchteling met hun families vanuit Irak naar Nederland gekomen. Ze horen bij de door IS vervolgde Jezidi-minderheid. Bij een veroordeling zouden ze volgens de verdediging mogelijk terug worden gestuurd naar Irak, waar ze nog steeds gevaar zouden lopen.
De vrijspraak van de verdachten is een harde klap voor de meisjes en hun familie. De rechter probeerde de moeders duidelijk te maken dat het vonnis niet betekent dat het verhaal van hun dochters ongeloofwaardig is. Maar de wet zou niet toestaan om de verdachten op basis van het beschikbare bewijs te veroordelen. Het is woord van de verdachten tegen dat van de slachtoffers.
Hun moeders vertelden in de rechtszaal over de psychische gevolgen van de aanranding voor hun kinderen. Ze zouden bang zijn geworden en hun prestaties op school zouden er zwaar onder hebben geleden. Ze vroegen daarom om een schadevergoeding, maar die werd afgewezen. De ouders weten nog niet of ze hoger beroep zullen aantekenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.