Geen alternatieven in beeld voor Korps Mariniers

© Defensie
DOORN - Geen enkele provincie is in gesprek met Defensie over een alternatieve huisvesting voor het Korps Mariniers. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht langs de provincies. Het Korps zit nu in Doorn, maar moet verhuizen naar Vlissingen. Het proces duurt erg lang, omdat er veel kritiek is op de verhuizing. Daarom hinten sommige provincies op een alternatief.
Uit een rondvraag van ons geeft geen enkele provincie aan over een nieuwe plek voor het Korps in gesprek te zijn of de afgelopen twee jaar gesproken te hebben. Ook de provincie Utrecht kijkt niet naar alternatieven, zegt een woordvoerder: "De huisvesting van de mariniers is de verantwoordelijkheid van Defensie en de Tweede Kamer en niet van de provincie Utrecht".
Toch klinken in andere provincies regelmatig de woorden marinierskazerne en verhuizing. Zo heeft een VVD-bestuurder in Flevoland geroepen dat in die provincie ruimte is. Een woordvoerder zegt dat het college van Flevoland daar "totaal niet mee bezig is". Limburg en Gelderland hebben nooit gepraat over de huisvesting, maar zeggen wel genoeg plek te hebben. "Uiteraard zijn er in Limburg voldoende mogelijkheden" en "gezien zijn centrale ligging kan Gelderland een aantrekkelijk vestigingsplaats zijn".

DEBAT

De Tweede Kamer moet nog gaan debatteren over de laatste brief van Staatssecretaris Barbara Visser (VVD). Daarin stelt ze de verhuizing voor de vierde keer uit. De verhuizing zal daardoor niet eerder plaatsvinden dan 2024. Een groot deel van de mariniers blijft tot nader bericht op het kazerneterrein, omdat zij in het midden van het land gestationeerd moeten blijven.
Eerder waren veel partijen in de Kamer kritisch op de verhuizing. Ook coalitiepartij D66 twijfelt openlijk aan de plannen. Maar het wachten blijft telkens op nieuwe onderzoeken door de staatssecretaris. Ondertussen gaat de leegloop binnen het Korps door. Vakbond VBM luidde in hun verenigingsblad van deze maand al de noodklok. De CAO-onderhandelingen zijn lange tijd stroef verlopen en bij het Korps leidt dat samen met Vlissingen tot veel vertrekkende mariniers. "Het probleem wordt per maand erger en erger. Op papier zetten we eenheden uit, dan tellen die ook niet meer mee in je percentages. De vullingsgraad is dan nul en het aantal vacatures is óók nul."
Maar in de brief van de staatssecretaris besluit ze niets. Visser wil alle tijd geven aan het medezeggenschapsproces. Mariniers zijn in gesprek met defensie over de nieuwe kazerne in Vlissingen. Die voldoet op 60 punten niet aan wat het Korps nodig zou hebben. De gevolgen ervan worden in kaart gebracht: wat de kosten zijn en wat het betekent voor de mariniers. De gemeentes Utrechtse Heuvelrug en Vlissingen wilden duidelijkheid en snellere stappen, maar de staatssecretaris wil defensie alle tijd geven en kan nog niets zeggen over hoe het nu verder gaat..

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.