Edwin Winkels over Vuelta in Utrecht: 'Voor buitenlanders is de stad ongelofelijk bijzonder'

© RTV Utrecht / Edwin Schuijl
UTRECHT - Dat de Vuelta op 14 augustus in Utrecht start, was voor Spanje-correspondent Edwin Winkels meer dan een mooi toeval. Zijn boek 'La Vuelta; heroïsche verhalen uit de Ronde van Spanje' is net uit. Maar Winkels begon al aan het boek voordat überhaupt bekend was dat de Vuelta naar de stad zou komen waar hij is geboren en getogen.
Dat heeft Utrecht voor een groot deel te danken aan de vele fietsers, denkt Winkels, die inmiddels alweer dertig jaar in Spanje woont. "Dat is voor een buitenlander ongelofelijk bijzonder," zegt hij in een interview op Radio M Utrecht. "Als je hier de stad in gaat en je ziet al die fietsers bij het Vredenburg oversteken..., dat kennen ze niet in het buitenland."

BIJZONDER

Het helpt natuurlijk ook sterk mee dat Vuelta-organisator ASO eveneens de Tour de France doet. "Die hebben hier een heel goede ervaring gehad," doelt Winkels op de tourstart in 2015. Al blijft het bijzonder, want in de lange geschiedenis van de Vuelta is het pas de vierde keer dat de wielerwedstrijd niet in Spanje begint.
Daarmee heeft Utrecht na de finish van de Giro en de start van de Tour de France nu ook de start van die derde grote ronde te pakken, volgens Winkels misschien wel de leukste: "Het is een bijzondere koers geworden door het ontwerp," zegt Winkels. "Bij de laatste Giro waren de eerste tien etappes bijvoorbeeld vlak. In Spanje gaan ze altijd al heel snel aan het begin weer een of andere gekke berg op."

BOEK

Voor zijn boek dook Winkels diep de geschiedenis van de Vuelta in. En in het verleden ging het er heel anders aan toe dan nu. "Eten is altijd erg belangrijk geweest in Spanje," vertelt hij. In de jaren '30 waren er dan ook lunchpauzes in de wedstrijd die tot een uur konden duren. "Daar stond dan ook wijn op tafel. Dan moest je daarna nog een klim doen van 19 kilometer."
Ook was voor Nederlanders het Spaanse eten wennen. Die waren vaak aardappels gewend, maar kregen nu gerechten met rijst en veel olijfolie. Dat viel niet altijd even goed. Bijvoorbeeld bij Joop Zoetemelk, die de Vuelta in 1979 won, maar in de voorlaatste etappe last kreeg van hevige diarree.
Tom Dumoulin had daarbij van Zoetemelk kunnen leren, vertrouwde Zoetemelk aan Winkels toe. Dumoulin verloor door darmproblemen bij de Giro in 2017 veel tijd, maar dat was volgens Zoetemelk omdat hij vlak voor een beklimming de berm opzocht. "Als je diarree hebt, doe dan altijd in een afdaling je broek uit," tekende Winkels uit de mond van Zoetemelk op. Want dan kan je veel makkelijker weer aansluiten, vond de wielrenner.

PRESENTATIE

Het boek staat vol met dit soort verhalen en is daardoor niet alleen geschikt voor wielerliefhebbers, zegt Winkels. De presentatie van 'La Vuelta; heroïsche verhalen uit de Ronde van Spanje' is vanmiddag in Utrecht. Daarbij zijn onder meer ook Pieter de Jongh (deelname in 1956), Jan Janssen (winnaar in 1967) en burgemeester Jan van Zanen aanwezig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.