Syrische moeder na negen jaar herenigd met haar drie kinderen: "Mijn hart gaat tekeer"

Moeder wordt emotioneel wanneer ze haar kinderen ziet.
Moeder wordt emotioneel wanneer ze haar kinderen ziet. © RTV Utrecht / Marloes Sollie
UTRECHT - De Syrische Shukrana uit Leerdam is moeder van vier kinderen, de drie oudste heeft ze negen jaar niet gezien. Het gezin is door oorlog en problemen in de familiesfeer uit elkaar gedreven. Vandaag kwamen de kinderen van 15, 16 en 18 jaar aan op Schiphol, en kan moeder hen na al die tijd weer in haar armen sluiten.
Intercultureel begeleidster Evelien Van Dolder heeft enorm uitgekeken naar deze dag: "Het is nu twee keer eerder gebeurd dat we hoopten dat ze hier op Schiphol zouden landen maar het toch niet door ging. Dus het voelt eigenlijk nog onwerkelijk, dat je bijna niet durft te geloven dat ze straks aan komen lopen."
Emotioneel weerzien na negen jaar tussen Syrische moeder en haar drie kinderen

TELEURSTELLING

Want de afgelopen weken kreeg Shukarna twee keer midden in de nacht te horen dat haar kinderen niet op het vliegtuig mochten stappen, omdat bepaalde papieren niet in orde zouden zijn. "Het spannende moment of ze wel of niet in het vliegtuig zouden stappen, waren we allemaal even wakker", vertelt Van Dolder. De drie oudste kinderen kwamen uit Shukrana's eerste huwelijk. Haar tweede man was niet goed voor haar kinderen, daarom besloot ze hen achter te laten. "Dat was een hele moeilijke beslissing, maar ik zag geen andere oplossing", vertelde Shukrana eerder tegen RTV Utrecht.
"Moeder moest met het jongste kind uit haar tweede huwelijk naar een ander land vluchten en daardoor is het contact verbroken met de oudere kinderen. Het heeft een aantal jaar geduurd dat ze elkaar niet zagen. De kinderen hebben later ook gezegd 'mam ik dacht dat je dood was'. Moeder is naar Nederland gevlucht en toen begon het proces voor gezinshereniging", vertelt Van Dolder die intensief meeleeft.

KINDEREN THUIS

Shukrana is vanmorgen op Schiphol erg zenuwachtig en loopt wat heen en weer tijdens het wachten op haar twee zoons en dochter. Elke keer wanneer de grote schuifdeur van de vertrekhal open gaat, kijkt ze hoopvol of ze een glimp van haar kinderen ziet. Wanneer een van haar zoons belt dat ze zijn geland, kan Shukrana met moeite haar tranen binnen houden. "Het gaat goed, maar misschien ook niet zo goed. Vandaag is heel moeilijk, maar ik ben heel gelukkig."
Na negen jaar ziet Shukrana haar kinderen.
Na negen jaar ziet Shukrana haar kinderen. © RTV Utrecht / Marloes Sollie
En dan eindelijk na zoveel jaar zijn de kinderen van Shukrana weer bij haar. Met open armen loopt moeder op haar kinderen af, en vliegen ze elkaar in de armen. Alle spanningen van het wachten komen los, de tranen rollen over Shukrana's wangen.
De kinderen mogen met hun moeder mee naar huis om bij te komen. Na een paar dagen gaan ze naar Ter Apel waar ze worden geregistreerd, ze een gezondheidscheck krijgen en beginnen aan de inburgeringscursus. Van Dolder blijft de komende tijd de familie ondersteunen, omdat ze opnieuw een gezin moeten vormen: "Dat je een deel van je leven niet samen kon zijn en gezamenlijke herinneringen mist, terwijl je wel gezinsleden bent van elkaar. Dat moet je samen gaan inhalen en bijwerken." Daarna is het de bedoeling dat de kinderen bij hun moeder in Leerdam gaan wonen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.