RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Amersfoorts stel veroordeeld voor verduistering van geld van bejaarde moeder

AMERSFOORT - Een stel uit Amersfoort is veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur wegens het verduisteren van het geld van de 85-jarige moeder van de man. Als ze de straf niet uitvoeren, moeten ze 40 dagen de gevangenis in.

De 53-jarige man en zijn 37-jarige vrouw hadden het beheer over haar financiŽn, maar drukten daar volgens de officier van justitie elke maand 800 euro van achterover. Ook zouden zij de oude vrouw de zorg die zij nodig had, hebben onthouden. En toen de moeder wegens een huurachterstand uit huis dreigde te worden gezet, greep het stel niet in.

HUISUITZETTING

De zoon en zijn vriendin beheerden volgens het Openbaar Ministerie ruim een jaar lang de financiŽn van de vrouw, van juni 2016 tot juli 2017. De zaak kwam aan het licht toen de oude vrouw zeven maanden lang haar huur niet had betaald en huisuitzetting dreigde. Omdat zij altijd trouw en op tijd betaalde, ging woningbouwvereniging De Alliantie op onderzoek uit en bleek dat grote bedragen op de gezamenlijke rekening van zoon en schoondochter waren gestort.

De zoon heeft na de ontdekking van de verduistering gedeeltelijk schuld bekend. Hij zegt dat zijn vriendin van niets wist, maar dat geloven het OM en de rechter niet. Moeder heeft verklaard dat de vriendin de financiŽn regelde en dat was ook bij de woningbouwvereniging bekend. Bovendien blijkt de zoon totaal niet uit de voeten te kunnen met internetbankieren, terwijl het geld online werd weggesluisd.

SCHULDBEKENTENIS

Volgens de rechter zijn de twee in gelijke mate schuldig aan de verduistering en verdienen ze daarom dezelfde straf. De zoon heeft inmiddels een schuldbekentenis ondertekend, hij belooft 6.000 euro aan zijn moeder terug te zullen betalen, al is volgens het OM het dubbele bedrag verdwenen. Opvallend genoeg gelooft de opgelichte moeder nog steeds in de onschuld van haar zoon. Zij had nooit verwacht dat haar dit zou overkomen en de dreigende huisuitzetting was een grote schok voor haar.

Volgens het OM hebben de twee het geld van de oude moeder verduisterd, omdat ze in de schulden zaten. De vriendin van de zoon werd bovendien al eerder veroordeeld voor oplichting en verduistering. De officier neemt het haar extra kwalijk dat ze alle schuld in de schoenen van haar partner schuift. Ook werkte ze niet mee aan het onderzoek naar het verdwenen geld en wilde ze niet komen praten met de woningbouwvereniging.

De verdachten waren zelf niet aanwezig bij de zitting van de politierechter. Ze werden ook niet vertegenwoordigd door een advocaat. De vrouw meldde zich kort voor de zitting ziek. Waarom de zoon er niet was, is onduidelijk. Zij zijn daarom bij verstek door de politierechter veroordeeld en hebben twee weken de tijd om tegen hun straf in beroep te gaan.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht