GGD Utrecht onderzoekt gevolgen tramaanslag 24 Oktoberplein

© RTV Utrecht
UTRECHT - De GGD in Utrecht gaat onderzoeken welke impact de aanslag op het 24 Oktoberplein heeft gehad op mensen die daar direct of indirect mee te maken hebben gehad. Slachtoffers en omstanders zijn inmiddels gevraagd of ze mee willen werken aan dit onderzoek.
Bij de aanslag op 18 maart kwamen vier mensen om het leven. Meerdere mensen raakten gewond toen Gökmen Tanis het vuur opende in een tram op het plein.
"De gemeente heeft bij dit soort incidenten de plicht om nazorg te geven", zei Nicolette Rigter, directeur Publieke Gezondheid Regio Utrecht in het RTV Utrechtprogramma UVandaag. "De GGD moet daarbij kijken hoe de hulpverlening is gegaan en hoe het mensen achteraf vergaat. De gemeente wil dit weten omdat ze zich betrokken voelt, maar ze willen ook kijken of het goed genoeg gaat."

ONDERZOEK

Meer dan zestig slachtoffers en omstanders zijn nu benaderd via het OM en Slachtofferhulp. Zij zijn per brief gevraagd of ze mee willen werken aan het onderzoek. Dat wordt niet alleen een enquete via de telefoon, internet of per brief, maar onderzoekers van de GGD komen ook echt langs. "We gaan een-op-een een interview doen. Daarna gaan we ook kijken of ze de zorg krijgen die ze ook echt nodig hebben. Dat doen we onder meer door bij de huisarts gegevens op te vragen, als mensen daar toestemming voor geven."
Het onderzoek duurt ongeveer een jaar. Als ondertussen blijkt dat de mensen die meewerken meer hulp nodig hebben, dan krijgen ze dat natuurlijk ook, zegt Rigter. De gegevens zijn niet alleen bedoeld om een beeld te krijgen van de zorg rond deze aanslag. De bevindingen zijn ook van belang voor eventuele toekomstige incidenten. "We willen echt weten: hoe zit het met deze groep, zodat een gemeente daar ook echt weer stappen in kan zetten en zich als een goede overheid kan gedragen."
De GGD in Utrecht gaat de gevolgen van de aanslag onderzoeken.
De gemeente, de GGD en andere instanties oefenen regelmatig met fictieve rampensituaties. Dat heeft volgens directeur Rigter ook in de praktijk zijn vruchten afgeworpen. "Je kent elkaar en je weet ook wat de dilemma's kunnen zijn die op tafel komen."
Dat is op 18 maart ook goed gegaan, zegt ze: "De eerste ambulance-eenheid was binnen een paar minuten ter plekke en we hadden ook heel snel drie mobiele medische teams in de lucht. Er waren ook binnen no-time andere ambulance-eenheden die in de buurt klaar stonden, die op Soesterberg klaarstonden, maar ook op de A27, als het groter zou zijn. Dat gaat dan automatisch als we zien dat het groter is."
De gemeente Utrecht heeft direct na de aanslag al een nazorgtraject in gang gezet. Zo hebben alle slachtoffers en hun naasten een familierechercheur van de politie gekregen en een casemanager van Slachtofferhulp.Voor alle betrokkenen is ook in de acute fase na de aanslag slachtofferhulp ingezet.
De eerste zitting van het proces tegen Gökmen Tanis is gepland op maandag 1 juli. Het gaat om een zogenoemde pro-formazitting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.