We zijn weer net zo financieel zeker als voor de crisis

© ANP
UTRECHT - De zogenoemde brede welvaart ligt voor het eerst weer op het niveau van voor de economische crisis. Dat blijkt uit een rapport van de Rabobank en de Universiteit Utrecht.
Bij brede welvaart wordt niet alleen gekeken naar hoe sterk de economie is, maar ook naar zaken als baanzekerheid, onderwijs, huisvesting, gezondheid, veiligheid, milieu en welzijn. De economie zelf was in 2016 al op het niveau van voor de crisis.
De stijging van de brede welvaart komt volgens het rapport vooral door ontwikkelingen op de arbeidsmarkt: werkloosheid daalde vorig jaar van 4,9 naar 3,8 procent. Hierdoor steeg ook het besteedbaar inkomen. Wel geven mensen aan dat de balans tussen werk en privé slechter is geworden.

VERSCHIL TUSSEN STAD EN DORP

De verschillen tussen stedelijke en landelijke gebieden zijn groot. Volgens het onderzoek lopen de grote steden achter op het platteland: zo is de brede welvaart in Den Haag 8 procentpunt lager dan in Noord-Drenthe. Dit komt volgens de onderzoekers door de relatief hoge werkloosheid, grotere onveiligheid en slechtere milieuomstandigheden in de stad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.