RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM: 20 jaar cel voor partnermoord en flatbrand Kanaleneiland

1/2
UTRECHT - Tegen Mimoun H., de man die verdacht wordt van het doden van zijn vrouw en het veroorzaken van een explosie in een flat aan de Marshalllaan in Utrecht, is een celstraf van 20 jaar geŽist. Dat bleek vanmiddag in de rechtbank in Utrecht.

Het OM denkt dat de 71-jarige H. zijn vrouw doodde in een plotselinge opwelling, wellicht tijdens een oplaaiende ruzie. De officier vindt doodslag daarom bewezen. Het OM gaat ervan uit dat H. eerst zijn vrouw heeft gedood en daarna benzine haalde om de flat in lichterlaaie te zetten. De man zelf zei vandaag meerdere keren zich niet meer goed te kunnen herinneren wat er precies gebeurd is vorig jaar.


Ook rekent het OM de man zwaar aan dat hij opzettelijk brand heeft gesticht in het flatgebouw en ook omwonenden in levensgevaar heeft gebracht. Helemaal omdat de buren thuis waren.

De brandstichting zorgde er ook voor dat de kinderen niet op een waardige manier afscheid konden nemen van hun moeder, omdat er van haar lichaam niet veel over was. Ook daarom moet de man een zware straf krijgen, vindt het OM.

Bij de brand raakte een agent ernstig gewond. Het OM houdt de man ook daar verantwoordelijk voor. Ook pleit de officier voor een schadevergoeding voor deze agent van nu zo'n 13.000 euro. Kosten die voornamelijk gemaakt zijn bij de behandeling van de man. Dat bedrag zou in de toekomst nog op kunnen lopen.

Niet alleen de agent wil een vergoeding. Ook woningcorporatie Portaal wil een bedrag: 95.000 euro. Ook daar is de officier het mee eens. In totaal gaat het om zo'n drie ton aan schadevergoedingen.

De advocaat van de verdachte is het er niet mee eens dat de man verantwoordelijk mag worden gehouden voor de verwondingen van de agent. De politieman heeft zich volgens hem gedragen als een held en heeft meer gedaan dan van hem beroepshalve kon worden verwacht, maar juist daarom levert dit voor zijn cliŽnt geen strafbaar feit op, zo meent de advocaat.


PIETER BAAN CENTRUM
Volgens de officier zijn er in het Pieter Baan Centrum geen stoornissen bij Mimoun H. vastgesteld. Daarnaast zijn er ook voor geheugenverlies geen aanwijzingen gevonden. De advocaat van de verdachte is het daar niet mee eens. Volgens hem kan het wel degelijk waar zijn dat de man sommige dingen niet meer weet.


Mimoun H. werd de afgelopen maanden onderzocht. Onder meer omdat kinderen van hem verklaarden dat de man verward was en waanideeŽn zou hebben dat zijn vrouw contact had met een veroordeelde crimineel.

TIJDENS DE ZITTING
Tijdens de zitting bleek dat hij al eerder zou hebben geroepen dat hij zijn vrouw zou willen doden. Volgens H. is dit niet waar en heeft hij nooit gezegd dat hij zijn vrouw zou slaan of doden. De rechter vroeg vervolgens aan H. waarom zijn dochter dan zoiets zou zeggen. Daar had hij geen verklaring voor. Maar andere dochters bevestigen het verhaal. Hun vader zou hebben gezegd: "Ik zweer het op Allah, als jullie haar niet weghalen, zal ik haar ombrengen."

Ook een dochter van Mimoun H. zou een bekentenis van hem hebben gekregen. Zij belde hem op de avond van de explosie, toen ze hoorde dat er brand was. Toen ze vroeg hoe het met haar moeder was zou hij haar hebben gezegd dat hij haar had gedood en het huis in brand had gestoken. Ook dat zei de verdachte zich vandaag niet meer te kunnen herinneren.


HUILEN
De man barstte vanochtend voor de rechter in huilen uit. Kort na het begin van de zitting onderbrak hij de rechter al, om vergiffenis te vragen aan zijn kinderen, kleinkinderen, de familie van zijn vrouw en de gewonde politieman.

Ook in de zaal werd vanochtend gehuild. Twee dochters van H. beschreven hoe door de niet te bevatten daad van hun vader alle kleur uit hun leven is verdwenen en zwartgeblakerd is. Hun woorden maakten veel los. Ze noemen de gebeurtenissen en de dood van hun moeder 'een onbegrijpelijke daad' in 'het huis waar we samenkwamen en de liefde tastbaar was'.

Het enige dat de dochters nog willen is antwoorden van hun vader. "Je bent alles verloren", zei een dochter tegen haar vader.

HUWELIJKSPROBLEMEN
Ook de relatieproblemen van H. en zijn vrouw kwamen vanochtend aan bod. Ze zouden al een tijdje niet meer samen hebben gewoond en logeerden bij hun kinderen. Het ging ook uitgebreid over een grote boosheid die hij voelde richting zijn vrouw. Hij was kwaad op haar omdat zijn vrouw contact had met de broer van de buurvrouw: een man die in de gevangenis had gezeten.

Hij verbood haar om met hem te praten, maar hoorde via via dat zijn vrouw toch steeds gezellig contact had met de man. De kwaadheid en jaloezie liepen zo hoog op, dat de man wilde scheiden en bij een buurtteam om een woning voor zichzelf ging vragen.

Toch trok de verdachte het verzoek tot een echtscheiding na een tijdje in. Vier dagen nadat zijn vrouw haar koffers had gepakt. Ook in de gevangenis zou H. nog vaak over zijn vrouw hebben gesproken, hoorde verslaggever Riks Ozinga vanochtend. "Zij heeft mij bij de buren te schande gebracht", zou hij tegen een neef hebben gezegd. "Zij zal niet meer bewegen, mijn hart is gekookt."

BRAND
De rechter meldde vanochtend bij het begin van de zaak al dat er veel nare details voorbij zouden komen. Die kwamen voornamelijk tijdens het gedeelte over het doodsteken van zijn vrouw en het vervolgens in brand steken van hun appartement. De vrouw had verwondingen in haar nek en drie messteken in haar lichaam, vooral aan de achterkant.

Ook had ze messteken in hals, longen en hart. Het waren die steken die haar fataal zijn geworden. Bij zijn aanhouding had H. bloed van zijn vrouw op zijn overhemd. Dat droeg hij de hele avond al.

De rechter doet op 4 juli uitspraak in deze zaak.Officier spreekt strafeis uit in zaak partnermoord Kanaleneiland


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -