RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Opluchting na goede afloop avondvierdaagse Vianen: "Het was een hysterisch avontuur"

1/2
VIANEN - Door het noodweer werden de avondvierdaagsen in Leerdam, Zeist en IJsselstein gisteravond afgelast, maar in Leusden en Vianen gingen ze wel de weg op. Halverwege werden de wandeltochten alsnog afgebroken vanwege zware onweersbuien. Het gevolg: huilende kinderen en ouders in de stress.

Moeder Suzanne Scholte liep met een vriendin mee in Vianen, samen met hun zonen. Het werd een bewogen avondje. "We moesten schuilen onder een viaduct en er was paniek alom met al die lichtflitsen. Het was echt wel even spannend voor de kinderen, maar het gaat nu weer goed met ze. Ze hebben veel zin in vanavond én ze hebben vandaag wat te vertellen in de klas."

De beslissing om de avondvierdaagse in Vianen door te laten gaan, liet lang op zich wachten, vertelde Scholte vanmorgen op Radio M Utrecht. "Uiteindelijk kregen we bericht dat het doorging en konden we naar het verzamelpunt komen om te gaan lopen, maar in korte tijd werd het een hysterisch, nat avontuur."


ORGANISATIE

De organisator van de avondvierdaagse vindt niet dat er te veel risico is genomen. "Het slechte weer hebben we ingecalculeerd. We hadden al besloten om alleen door de bebouwde kom te lopen. De 10 kilometer zou langs het kanaal gaan, maar dat deel van de route hadden we er al uitgehaald."

Moeder Suzanne Scholte noemt de reactie 'apart'. "Of je nou wel of niet in de bebouwde kom loopt, onweer blijft altijd een risico. Deze avondvierdaagse had eigenlijk niet door moeten gaan."

Geklaagd heeft ze niet bij de organisatie. "Het is onze eigen beslissing en verantwoordelijkheid geweest om mee te lopen. Onze zonen wilden graag hun medaille binnenhalen en als iedereen meeloopt, loop je toch maar gezellig mee. Maar achteraf zeiden we wel tegen elkaar: we hebben weleens betere beslissingen genomen."

Moeder over door noodweer getroffen avondvierdaagse Vianen


LEUSDEN

Ook in Leusden werd de wandeltocht niet meteen al afgeblazen. De organisatie dacht dat het onweer pas na 21.00 uur zou arriveren en kortte daarom alleen de 10 kilometer-afstand in. Een misrekening, aldus een ouder die erbij was. "Bij aanvang was de lucht al helemaal donker en was al duidelijk dat het niet handig was om door te gaan."

Dat voorgevoel bleek te kloppen, want ook hier eindigde de avondvierdaagse in mineur. "Halverwege was er een wolkbreuk met onweer. Er waren huilende kinderen. Het was een redelijke chaos." Er zijn overigens ook ouders en begeleiders die deze lezing weerspreken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht