Brandweer in Utrecht groeit, maar heeft nog steeds vrijwilligers nodig

© Brandweer Oudewater
UTRECHT - Het aantal brandweerlieden in de veiligheidsregio Utrecht is sinds begin dit jaar met ruim 10 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Die stijging komt voornamelijk door toestroom van vrijwilligers.
Volgens Herman Wesseling van Veiligheidsregio Utrecht is deze stijging te danken aan werving op vrijwilligers. "Daar zetten we op dit moment heel erg op in, want we hebben op de dag nog veel mensen nodig. In het weekend hebben we vaak genoeg bezetting, maar doordeweeks is het moeilijker."
Die krapte tijdens de kantooruren met meer beroepspersoneel opvangen is niet mogelijk. "Dat is een heel dure aanpak," zegt Wesseling. "Daarvoor zouden nieuwe beroepskazernes moeten worden opgezet, en die mensen moeten ook allemaal een normaal salaris krijgen. Maar gelukkig is de krapte nog niet zo groot dat we dit echt moeten doen; we kunnen voor de meeste gevallen gewoon uitrijden."
Het aantal brandweermensen liep de afgelopen jaren in het hele land steeds terug, maar sinds 2017 is het weer stabiel. "De normale verloop wordt nu dus opgevangen. Daarvoor werven we in eigen kring, of met flyers, posters en brieven." Die aanpak blijkt succesvol, "maar we zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.