RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Vluchtelingen in gesprek met Nederlanders "Leuk om jullie te ontmoeten"

1/3
UTRECHT - Met een grote zak vol koffie staan verschillende vluchtelingen op het Stationsplein van Utrecht Centraal. Met 'een bakkie' willen zij het gesprek aangaan met de Nederlanders. Stichting VluchtelingenWerk organiseert deze actie, zodat vluchtelingen meer met Hollanders in contact komen en ze de taal nog meer eigen kunnen maken.

Bayan Aswad komt uit SyriŽ en heeft de taal al aardig onder de knie: "Vroeger stond er een muur tussen mij en de Nederlanders door de taal. Omdat ik nu beter Nederlands spreek is dat minder. Dat zorgt ervoor dat ik het gesprek nog sneller aan ga."

"Sommige mensen hebben nog nooit een vluchteling gesproken", vertelt Aswad. Hij stapt daarom fanatiek op voorbijgangers af om koffie aan te bieden: "Hallo wilt u een bakkie doen?" Dit gaat niet van een leien dakje, meerdere mensen geven aan druk te zijn of geen tijd te hebben.

Vluchtelingen in gesprek met Nederlanders


De directeur van VluchtelingenWerk Nederland denkt wel dat er van beide kanten wel interesse in elkaar is: "Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders ook contact wil, maar er is een drempel. Meer contact zorgt ervoor dat we elkaar beter begrijpen. Anders gaan we met de rug naar elkaar staan."

Na verschillende pogingen zijn er geÔnteresseerden die wel een bakkie pleur lusten. "Leuk om jullie Nederlanders te ontmoeten", zegt Aswad terwijl hij de koffie inschenkt. "Ja, en ook andersom, ben je al lang in Nederland?", vragen voorbijgangers Gerard en Heleen. Wanneer de koffieschenker vertelt dat hij tien maanden in Nederland is, reageert ze verbaasd: "Wauw dan spreek je goed Nederlands!"

 Jongeren luisteren naar het verhaal van Brayan Aswad. Jongeren luisteren naar het verhaal van Brayan Aswad. | Foto: RTV Utrecht / Marloes Sollie

Ook twee jongeren die met Aswad spreken zijn verbaasd over zijn taalbeheersing: "Knap dat jij zo goed Nederlands kan, en zo makkelijk mensen aanspreekt." Het verhaal van de SyriŽr grijpt ze erg aan: "Bizar, ik kan mij niet voorstellen wat er in zijn land gebeurt."

"Wil je terug naar SyriŽ?", vraagt Gerard. "Nee ik wil hier blijven, mijn hele leven. Want er zijn daar veel problemen en oorlog", vertelt Aswad, terwijl hij zijn familie in SyriŽ heeft achtergelaten." Ook Gerard en Heleen delen het een en ander over zichzelf: "Wij doen een dagje Utrecht en komen uit Zeeland." Aswad heeft de landkaart ook al aardig in zijn hoofd zitten: "Ohh dat is toch in het Zuiden?" Gerard en Heleen zijn verrast: "Ja inderdaad!"

Dit is de eerste keer dat stichting VluchtelingenWerk in Utrecht staat. Naast Utrecht waren er nog zo'n vijfendertig andere plekken in Nederland waar vluchtelingen koffie uitdeelden. De directeur van VluchtelingenWerk is trots op de 150 deelnemers: "Er zijn veel gesprekken gevoerd, en in sommige steden zijn er zelfs gegevens uitgewisseld."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht