RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Politie en OM sceptisch over plannen Nieuwe Zandpad

UTRECHT - Politie en het Openbaar Ministerie zijn nog niet gerust over de plannen voor het Nieuwe Zandpad. Ze pleiten onder meer voor een nachtsluiting van de Utrechtse raamprostitutiezone en willen de ontwikkelingen rondom de privacy-wetgeving afwachten.

Hoewel politie en OM blij zijn dat de aanpak op het Zandpad is aangepast na bezwaren uit de ambtelijke hoek, zijn er nog enkele haken en ogen. Dat blijkt uit een reactie op de gewijzigde plannen, die vandaag openbaar is gemaakt via een memo. Politie en OM benadrukken daarin dat het van belang is dat mensenhandel, drugshandel en witwaspraktijken niet worden gefaciliteerd op het Nieuwe Zandpad.

De partijen maken zich zorgen over de veiligheid en beheersbaarheid van het gebied. Op het oude Zandpad was volgens politie en OM het toezicht degelijk geregeld. Toch konden daar 'aanzienlijke misstanden' ontstaan. Ze verwachten daarom dat op het Nieuwe Zandpad flink wat mankracht nodig is om de prostitutiezone schoon en veilig te houden. Dit kost niet alleen de gemeente capaciteit, maar ook politie (fysiek toezicht) en het OM (langdurige opsporingsonderzoeken). Om die inzet mogelijk te maken zal er op andere taken moeten worden geminderd, concluderen de partijen.

Een andere oorzaak van de zorgen is dat het momenteel nog niet mogelijk is om sekswerkers te registreren en om informatie over persoonsgegevens te delen. De gemeente Utrecht verwacht dat die regelgeving volgende maand rond komt, wanneer de Autoriteit Persoongegevens daarover beslist. Politie en OM adviseren om nog niet te starten tot de wetgeving rond is.

Ook het ontbreken van een nachtelijke sluiting op het Zandpad is een doorn in het oog van OM en politie. "In het verleden is al eerder door ons beargumenteerd dat de overlast en incidenten in de nachtelijke uren, de aantrekkingskracht van Utrecht vanwege de (gedeeltelijke) sluiting in andere steden en het feit dat de lange werkshifts van 2 x 12 uur hierdoor in stand gehouden worden, voldoende reden zijn om een nachtsluiting in te stellen."

HISTORIE
De vorige prostitutiezone aan het Zandpad werd in 2013 gesloten door toenmalig burgemeester Aleid Wolfsen, omdat er mensenhandel zou plaatsvinden en de openbare orde werd verstoord. Het was aanvankelijk de bedoeling dat al in 2017 een alternatieve prostitutiezone klaar zou zijn, maar onder meer door gedoe met beoogde exploitanten is dat nog altijd niet het geval.

Vorige week presenteerde de gemeente de vernieuwde plannen voor de prostitutiezone.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -