Belangrijke onderscheiding voor neuropsycholoog Tanja Nijboer die virtual reality gebruikt

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Neuropsycholoog Tanja Nijboer van de Universiteit Utrecht krijgt vandaag een bijzondere onderscheiding: de Betto Deelmanprijs. Dat is een soort oeuvreprijs voor mensen die uitzonderlijk werk hebben gedaan in de neuropsychologie. Nijboer krijgt de prijs onder meer vanwege haar vernieuwende manier om mensen met hersenletsel te diagnosticeren.
"Ik vind het echt heel bijzonder", zegt Nijboer. "Het is natuurlijk fantastisch dat het werk dat je doet, wordt opgemerkt. En dat het een prijs vanuit het vakgebied zelf is. Ik heb echt een fantastisch team met allemaal jonge mensen en we werken heel hard om allemaal nieuwe dingen te onderzoeken. En dan krijg je deze prijs voor het werk dat je doet en precies voor dat wat ik graag wil, namelijk het verschil maken. Ja dat is echt fantastisch."

VAN HET LAB NAAR DE PRAKTIJK

Nijboer bracht jaren door in het lab, werkend aan onderzoeken. Maar miste de vertaalslag naar de praktijk. "Bij mij bleef altijd de vraag: oké en dan nu? Wat kunnen we er nu mee?" Tien jaar geleden ging ze daarom ook aan de slag bij de revalidatiegeneeskunde in het UMC en bij revalidatiecentrum Hoogstraat in Utrecht. En daar ontdekte ze dat de praktijk vaak hele andere vragen had dan waar de onderzoekers in het lab antwoord op probeerden te vinden.
Ik kwam erachter dat de onderzoeken niet matchen met het dagelijks leven
Tanja Nijboer
De praktijk zorgde er onder meer voor dat Nijboer virtual reality ging inzetten voor diagnostisering. Een vernieuwende werkwijze. "Wat we normaal gesproken doen als mensen hersenletsel hebben, is een aantal neuropsychologische tests afnemen. Dat kan bijvoorbeeld een lijstje woorden zijn, dat mensen uit hun hoofd moeten leren. Of een tekening die ze na moeten tekenen." Zo wordt vastgesteld welke cognitieve functies nog in tact zijn.
Maar deze traditionele werkwijze bleek niet optimaal. Ernstig hersenletsel werd er wel mee aangetoond, maar de mildere stoornissen niet altijd. Terwijl mensen die daar mee te maken hebben, wel degelijk tegen problemen aanlopen in het leven.
"Ik kwam er achter dat de onderzoeken niet matchen met het dagelijks leven. Dat is heel hectisch, dynamisch. We moeten veel dingen tegelijkertijd doen en alles om ons heen in de gaten houden. Maar de tests waren 1-op-1 met een neuropsycholoog in een kamer. Met weinig afleiders, geen geluid en maar één taak tegelijk."

VIRTUELE SUPERMARKT

Nijboer zocht daarom naar een manier om het hectische dagelijkse leven na te bootsen, op een plek waar óók gecontroleerde metingen gedaan kunnen worden. Het werd een virtuele supermarkt. Mensen met hersenletsel krijgen een vr-bril op en moeten dan in deze virtuele supermarkt op zoek gaan naar producten van een boodschappenlijstje.
En dat levert veel op. "We weten zo beter wat er met iemand aan de hand is en ook onder welke omstandigheden. Dat kunnen we dan als een aanknopingspunt zien voor bijvoorbeeld een behandeling." Maar het helpt ook bij het uitleg geven aan patiënten en hun naasten. Zodat zij meer inzicht krijgen in hun ziekte en de gevolgen daarvan.
Voor haar werk krijgt Nijboer vanmiddag een erepenning en een bedrag van 5000 euro. Ze zal aansluitend ook een lezing geven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.